Κλείνεις την είσοδο parking; Έχει πρόστιμο!

Μπορεί να ταλαιπωρείστε για να βρείτε μία θέση στάθμευσης, ωστόσο καλό θα ήταν να μην κλείσετε την είσοδο ενός ιδιωτικού parking.

Στο πολύπαθο κέντρο της πόλης, όπως και σε άλλες περιοχές με έντονη συμφόρηση, είναι θέμα τύχης να βρεις parking. Και κάπως έτσι αρκετοί οδηγοί παρανομούν για να «κάνουν τη δουλειά» τους!

Βέβαια σε όλους έχει τύχει πάνω στον πανικό τους, επειδή έχουν αργήσει σε ένα ραντεβού να μην δουν ποτέ την απαγορευτική πινακίδα ή τη διαγράμμιση στο οδόστρωμα. Και τότε το… ροζ χαρτάκι από την Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία μας περιμένει στο παρμπρίζ. Πέρα από τις προφανείς περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες, για τις οποίες ένας οδηγός μπορεί να «φάει» κλήση και μάλιστα με «αλμυρό» πρόστιμο.

Parking: Επιτρέπεται η «κράτηση» θέσης σε δημόσιο δρόμο;

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος για το parking

Όσο βέβαια ψάχνουμε για θέση parking και δεν βρίσκουμε, τόσο απελπιζόμαστε και τόσο ρίχνουμε τις απαιτήσεις μας. Και αυτό ακριβώς μας οδηγεί σε… περιπέτειες.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος! Η στάση και η στάθμευση είναι εφικτή μόνο αν δεν υπάρχει κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας. Ή αν στο σημείο υπάρχει απαγορευτική πινακίδα ή διαγράμμιση ή δεν κλείνει η είσοδος ενός ιδιωτικού parking. H παράνομη στάση και στάθμευση επισύρει πρόστιμο και ποινή, ανάλογα τη βαρύτητα της παρανομίας μας.

Ανάλογα με την περίπτωση, ο παραβάτης μπορεί να χάσει την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες κυκλοφορίας. Το βασικό διοικητικό πρόστιμο για παρκάρισμα μπροστά από μία είσοδο parking φτάνει τα 80 ευρώ. Επιπλέον, ο οδηγός χάνει το αυτοκίνητό του από γερανό και τις πινακίδες κυκλοφορίας για 10 ημέρες.

Ποια κλήση μπορεί να… «φας» ανά 3 ώρες;

Αυστηρότερα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση σε θέσεις ατόμων με αναπηρία

Αν τώρα κάποιοι το παρακάνουν και κλείσουν τις αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, τότε ο Κ.Ο.Κ. είναι αυστηρότερος. Και δικαίως! Σε αυτή την περίπτωση, η τιμωρία είναι η επιτόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας κυκλοφορίας για 60 μέρες. Το διοικητικό πρόστιμο φτάνει τα 200 ευρώ. Τέλος, όλες οι συγκεκριμένες παραβάσεις επιβαρύνουν τον οδηγό με έως 9 βαθμούς ποινής στο point system.

Editorial