Μπορείς να σβήσεις το πρόστιμο από… κλήση της Τροχαίας;

Όλοι έχουμε λάβει κάποια κλήση για παράβαση του K.O.K., όμως υπάρχει τρόπος να σβήσει το πρόστιμο της Τροχαίας;

Όλοι δεν έχουμε… τηρήσει ευλαβικά τον Κ.Ο.Κ. σε κάποια φάση, με αποτέλεσμα να πέσουμε στα… χέρια της Τροχαίας. Μάλιστα, το πρόστιμο της Τροχαίας είναι ανάλογο της παράβασης και σύμφωνα με το ύψος του προστίμου, υπάρχει και η ανάλογη γκρίνια από τον οδηγό. Σε περίπτωση όμως… αδικίας κατά του οδηγού από το όργανο της Τροχαίας, υπάρχει τρόπος για τον οδηγό να αμφισβητήσει την παράβαση και να γλιτώσει τις κυρώσεις;

Ξεπερνάς τα όρια ταχύτητας; Σε περιμένουν μέχρι και ισόβια!

Ναι, υπάρχουν τρόποι υπεράσπισης

Κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει τους τρόπους υπεράσπισης της αθωότητας του. Και φυσικά τους λόγους στους οποίους μπορεί να στηρίξει την υπερασπιστική του γραμμή για την παραγραφή του αδικήματος.

Στην περίπτωση που όντως μας έχει αδικήσει το αστυνομικό όργανο, αρχικά πρέπει να παραλάβουμε τη βεβαίωση της παράβασης. Σε αυτή την περίπτωση και εντός 3 ημερών, πρέπει να υποβάλλουμε γραπτή ένσταση στο αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας. Την ένσταση εξετάζει ο Προϊστάμενος ή Διοικητής της υπηρεσίας και ανάλογα απαντάει.

Κλειδί αυτοκινήτου: Τι κάνουμε αν το χάσουμε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σπάνια υπάρχει παραγραφή για το χρηματικό πρόστιμο. Βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα οι διοικητικές ποινές να αναιρεθούν. Βασική προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση, είναι η παράβαση να μην ανήκει στην κατηγορία των αντικοινωνικών.

Αν τώρα σας έχουν αφαιρέσει τις πινακίδες ή το δίπλωμα, θα πρέπει πρώτα να πληρώσετε το πρόστιμο. Μετά την πληρωμή του και με την απόδειξη ανά χείρας, μπορείτε να τα παραλάβετε από την Τροχαία.

Μεγάλες αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. και στις ποινές!

Το πρόστιμο μπορεί να περάσει στην Εφορία

Όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία, με την παρέλευση 20 ετών από την ταμειακή βεβαίωσή του, έχουμε παραγραφή στο πρόστιμο του Κ.Ο.Κ. Όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων, το πρόστιμο περνάει στην Εφορία. Τότε, ο παραβάτης θα πληρώσει όχι μόνο το πρόστιμο, αλλά και τις προσαυξήσεις από την καθυστέρηση της καταβολής.

Προσοχή όμως! Τη στιγμή που το πρόστιμο της Τροχαίας έχει μεταφερθεί στην Εφορία, δεν μπορείτε να εκδώσετε φορολογική ενημερότητα. Πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί η συγκεκριμένη οφειλή, για να εκδώσετε την ενημερότητα.

Editorial