Ποια λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί;

Λίγο το άγχος, λίγο η έλλειψη εμπειρίας, οι νέοι οδηγοί κάνουν μια σειρά από λάθη. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά;

Ακούστε το άρθρο

Τα κατάφερες πήρες το δίπλωμα και η ανυπομονησία έχει «βαρέσει κόφτες»! Όμως οι νέοι οδηγοί είθισται να κάνουν μια σειρά λαθών. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.

Πρώτα φρένο ή συμπλέκτη στο φρενάρισμα;

Είναι φυσιολογικό να κάνεις λάθος!

Είναι κάτι που δεν χωράει διαπραγμάτευση. Κάθε νέος οδηγός θα κάνει λάθη, τόσο γιατί δεν ξέρει ακόμα τα μυστικά της οδήγησης, όσο και γιατί δεν έχει εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο. Τα πλέον συνηθισμένα είναι:

Πάτημα συμπλέκτη στο φρενάρισμα

Το πλέον συνηθισμένο λάθος του νέου οδηγού είναι να φρενάρει και ταυτόχρονα να πατά συμπλέκτη. Κάτι απόλυτα λογικό, αφού οι νέοι οδηγοί φοβούνται ότι θα τους σβήσει ο κινητήρας, αν δεν πατήσουν συμπλέκτη. Για το λόγο αυτό έχε στο μυαλό σου ότι πατάς μόνο το μεσαίο πεντάλ για να φρενάρεις και λίγο πριν σταματήσει το όχημα πάτα το συμπλέκτη.

Τι πρόστιμο έχει η αντικανονική προσπέραση;

Λάθος ταχύτητα και τοποθέτηση στις στροφές

Πριν την είσοδο σε μία στροφή, η ταχύτητα του οχήματος πρέπει να μειωθεί. Για το λόγο αυτό ο οδηγός πρέπει να διατηρήσει την ταχύτητα σταθερή και σιγά, σιγά τα χιλιόμετρα στο κοντέρ να ανεβαίνουν. Βέβαια το πλέον συχνό λάθος είναι το πάτημα του συμπλέκτη κατά τη στροφή. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οδηγός νιώθει ασφάλεια όταν πατάει το συμπλέκτη, για να μην του σβήσει το αυτοκίνητο. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να το κάνεις.

Μη χρήση του φλας

Πέρα από κοινό λάθος, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς η μη χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Επομένως σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης χρησιμοποιούμε το φλας. Και θυμήσου: Το φλας ενημερώνει και δεν υποχρεώνει.

Οδηγούν πιο αργά από το ελάχιστο όριο

Είναι λογικό για έναν νέο οδηγό να μην αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες. Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όμως και αυτοκινητόδρομους, θα χρειαστεί να συμμορφωθείς με την ελάχιστη ταχύτητα που ορίζει ο Κ.Ο.Κ για την αποφυγή ατυχημάτων και μποτιλιαρίσματος.

Λάθος θέση οδήγησης

Για να μπορείς να ελέγχεις σωστά το όχημά σου, πρέπει να κάθεσαι και σωστά. Για το λόγο αυτό λοιπόν ρύθμισε το κάθισμά σου ώστε να βλέπεις άνετα, αλλά και να φτάνεις με ευκολία τα ποδοστήρια και το τιμόνι. Μην αμελείς επίσης τη σωστή ρύθμιση των καθρεπτών για να βλέπεις καθαρά το δρόμο και τα κοντινά σε σένα οχήματα.

Τι μυστικά μπορεί να κρύβει η ζώνη ασφαλείας;

Όχι κινητό όταν οδηγείς

Η χρήση του σου αποσπά την προσοχή από το δρόμο και μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Να θυμάσαι ότι ο Κ.Ο.Κ. επιτρέπει να μιλάς στο τηλέφωνο, μόνο αν αυτό είναι τοποθετημένο στην ειδική βάση του και έχεις ανοίξει την ανοικτή ακρόαση, ή αν χρησιμοποιείς ασύρματα ακουστικά.

Είναι γεγονός πως η οδήγηση είναι μια αγχωτική διαδικασία για τους νέους οδηγούς, ειδικά με την τρέλα που επικρατεί στους δρόμους. Παρόλα αυτά να θυμάσαι πάντα πως η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα και φρόντισε να είσαι προσεκτικός και να τηρείς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

abb_img