Πώς μπορείς να χάσεις το δίπλωμα σου στα διόδια;

Τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων κρύβουν μία μεγάλη παγίδα, η οποία μπορεί να σας κοστίσει το δίπλωμα οδήγησης από την Τροχαία.

Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός ότι ο Κ.Ο.Κ. είναι όλο και πιο «αυστηρός» και οι αιτίες για να χαθεί το δίπλωμα οδήγησης είναι πολλές. Μία εξ αυτών παραμονεύει στους σταθμούς των διοδίων, όπου εύκολα μπορεί κάποιος να χάσει το δίπλωμά του. Και να πληρώσει κιόλας ένα υψηλότατο πρόστιμο.

Προφανώς, επειδή κανείς δεν θέλει να χάσει το δίπλωμα του, θα πρέπει να προσέχει την ταχύτητα προσέγγισης ενός σταθμού διοδίων. Μάλιστα, η εν λόγω ταχύτητα πρέπει να είναι αυτή που ορίζει ο Κ.Ο.Κ.! Έτσι θα γλιτώσουμε το δίπλωμα οδήγησης και θα αποφύγουμε το πρόστιμο.

Κλείνεις την είσοδο parking; Έχει πρόστιμο!

Οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν ότι υπάρχει συγκεκριμένο όριο ταχύτητας όταν πλησιάζουμε έναν σταθμό διοδίων. Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, αν συνεχίσει κάποιος να ταξιδεύει με 130 χλμ./ώρα, τότε κινδυνεύει να βρεθεί έως και 70 χλμ./ώρα πάνω από το όριο.

Και αυτό γιατί στους σταθμούς διοδίων υπάρχει πρόβλεψη για βαθμιαία μείωση της ταχύτητας. Ο ρυθμός δεν ξεπερνάει τα 20 χλμ./ώρα. Δηλαδή, η μέγιστη ταχύτητα πέφτει στα 100 χλμ./ώρα, σε 200 μέτρα πέφτει στα 80 χλμ./ώρα και στη συνέχεια στα 60 χλμ./ώρα.

Αν λοιπόν, ο οδηγός δεν ακολουθήσει τον ρυθμό αυτό και συνεχίσει με υψηλή ταχύτητα, τότε το πρόστιμο είναι βέβαιο. Μάλιστα, επειδή στα διόδια όλοι θα σταματήσουμε, είναι πιο εύκολο για το όργανο της Τροχαίας να βεβαιώσει την παράβαση.

Γιατί «καταργούνται» οι προβολείς ομίχλης από τα νέα μοντέλα;

Δεν κινδυνεύει μόνο το δίπλωμα στα διόδια

Υπάρχει όμως ακόμη μία παράβαση, η οποία μπορεί να μας κοστίσει ακριβά, όταν φτάσουμε στα διόδια. Η παράβαση αυτή αφορά την προσπέραση άλλου οχήματος. Αυτό που επίσης πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι η προσπέραση απαγορεύεται 300 μέτρα πριν τον σταθμό διοδίων.

Η απαγόρευση σταματάει 20 μέτρα μετά την έξοδο από τον σταθμό των διοδίων. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την προσέγγιση μας σε έναν σταθμό διοδίων. Γενικότερα βέβαια πρέπει ως οδηγοί να έχουμε μία καλή οδική συμπεριφορά, χωρίς απότομους ελιγμούς και αλλαγές λωρίδας για μία καλύτερη θέση.

abb_img