Γιατί «καταργούνται» οι προβολείς ομίχλης από τα νέα μοντέλα;

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν «ποντάρουν» στους προβολείς ομίχλης και για αυτό τους αφαιρούν από τα νέα μοντέλα.

Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία των αυτοκινήτων και ειδικότερα του φωτισμού, έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Καλύτερα φωτιστικά σώματα, ενεργοί προβολείς και ακόμη περισσότερα στην υπηρεσία του οδηγού. «Θύμα» αυτής της εξέλιξης είναι οι προβολείς ομίχλης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εκλείπουν από τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Οι προβολείς των σύγχρονων αυτοκινήτων διαθέτουν υψηλή τεχνολογία συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. Η απόδοση τους ακόμη και σε συνθήκες μηδενικού φωτισμού, εξασφαλίζει την ασφαλή κίνηση του οδηγού, κάτι που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ατυχήματος. Επιπλέον, ενσωματώνουν πολλές και χρήσιμες λειτουργίες.

Ηλεκτρικά οχήματα: Οι πινακίδες που κάθε κάτοχος πρέπει να γνωρίζει!

Η προηγμένη τεχνολογία φέρνει αλλαγές

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, ότι η τεχνολογία των φώτων απασχολεί έντονα την αυτοκίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει τόσο μεγάλη εξέλιξη σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα. Από τους λαμπτήρες αλογόνου και τα Xenon, μέχρι τους προβολείς LED και Laser, οι προβολείς είναι όλο και πιο προηγμένοι. Το έργο των προβολέων είναι δύσκολο, αφού πρέπει να φροντίζουν για τον σωστό φωτισμό, αλλά και να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους οδηγούς.

Που βοηθάει η διαχωριστική γραμμή στους καθρέπτες;

Η τεχνολογία των προβολέων LED βοηθά σε αυτό, μιας και μοιράζει τις ακτίνες του φωτός, ενώ τις κατευθύνει με τα ανάλογα συστήματα. Τα φωτιστικά σώματα διαθέτουν compact σχεδίαση και ταιριάζουν με την σχεδίαση του αμαξώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προβολείς τεχνολογίας LED δεν χρειάζονται ανακλαστήρα, βοηθώντας τους σχεδιαστές στο έργο τους. Αρκετοί τύποι προβολέων LED χαμηλού κόστους είναι εξοπλισμένοι με ανακλαστικά LED MFR (Multi Face Reflector). Βέβαια τα πιο ακριβά αυτοκίνητα εφοδιάζονται με LED προτζέκτορες.

Τι θα γίνει αν πατήσω το start button εν κινήσει;

Για αυτό τελειώνουν οι προβολείς ομίχλης

Όμως αυτή η ανάπτυξη έφερε με την πάροδο του χρόνου τη σταδιακή εξαφάνιση των προβολέων ομίχλης. Στο παρελθόν, οι προβολείς ομίχλης ήταν αναγκαίοι. Και αυτό γιατί κάλυπταν την αναποτελεσματικότητα των φωτιστικών σωμάτων. Όμως πλέον συμβαίνει το αντίθετο. Μάλιστα, ορισμένα μοντέλα διαθέτουν LED φώτα με λειτουργία για συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή ακόμη και κατευθυνόμενα.

abb_img