Πώς να βλέπετε καλύτερα κατά τη νυχτερινή οδήγηση;

Η νυχτερινή οδήγηση είναι μια απαιτητική διαδικασία που ζορίζει τους περισσότερους. Ακολουθήστε τις συμβουλές παρακάτω για να διευκολυνθείτε!

Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός πως η νυχτερινή οδήγηση αγχώνει μεγάλη μερίδα οδηγών. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένα tips που κάνουν την οδήγηση το βράδυ λίγο πιο εύκολη.

Καθαρίστε το παρμπρίζ

Οι ρύποι πάνω στο παρμπρίζ μπερδεύουν την προοπτική του ορίζοντα και παραμορφώνουν την εικόνα, ειδικά όταν τα φώτα πέφτουν πάνω στη βρωμιά. Για το λόγο αυτό πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας, καθαρίστε επιμελώς το παρμπρίζ τόσο από έξω, όσο και από μέσα.

Εσείς ξέρετε πώς να οδηγείτε ένα υβριδικό μοντέλο;

Μην φοβάστε να ανάψετε τη μεγάλη σκάλα

Σε δρόμους με κακό ή και καθόλου φωτισμό ενεργοποιήστε τη μεγάλη σκάλα. Παρόλα αυτά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επαναφέρετε την κανονική σκάλα όταν έρχονται αντίθετα διερχόμενοι οδηγοί. Extra tip: Σε δυνατή βροχή ή ομίχλη, μην ανάβετε τους προβολείς. Το φως χτυπάει στο «πέπλο» της βροχής ή της ομίχλης και η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Ποτέ μην κοιτάτε τα φώτα του απέναντι

Κατά τη νυχτερινή οδήγηση είναι ζωτικής σημασίας να μην κοιτάει ο οδηγός τα φώτα του απέναντι οχήματος. Ακόμα και μια φευγαλέα ματιά μπορεί να σας τυφλώσει και να χάσετε για λίγο την επαφή με το δρόμο. Το μυστικό είναι να εστιάσετε το βλέμμα μακριά από τα φώτα του απέναντι.

Ξέρετε πως να γλυτώσετε τα άλατα από τους υαλοκαθαριστήρες;

Χαμηλώστε τον εσωτερικό φωτισμό του αυτοκινήτου

Τα μάτια χρειάζονται μερικά λεπτά για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Επομένως αν το φως της καμπίνας είναι ανοιχτό κατά τη νυχτερινή οδήγηση τα μάτια θα έχουν συνηθίσει σε αυτό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στον σκοτεινό δρόμο. Αν λοιπόν δεν έχετε σοβαρό λόγο, σβήστε (ιδανικά) ή έστω χαμηλώστε τον εσωτερικό φωτισμό.

Σωστά και καθαρά γυαλιά οράσεως

Όπως το βρώμικο παρμπρίζ, έτσι και ένα βρώμικο ζευγάρι γυαλιά, δυσκολεύουν την οδήγηση τη νύχτα. Για το λόγο αυτό φροντίστε να είναι πάντοτε καθαρά για να βλέπετε και καλά. Επιπλέον, θα πρέπει και τα γυαλιά σας να είναι αυτά που απαιτεί η πάθηση στα μάτια σας. Για το λόγο αυτό μην αμελείτε το ραντεβού στον οφθαλμίατρο.

abb_img