Πώς το χρώμα επηρεάζει την αγορά αυτοκινήτου;

Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την αγορά αυτοκινήτου, καθώς η άμεση παράδοση του προϋποθέτει περιορισμένες χρωματικές και όχι μόνο επιλογές.

Ακούστε το άρθρο

Η αγορά καινούργιου αυτοκινήτου στις μέρες μας είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Πολλοί αγοραστές, οι οποίοι έχουν παραγγείλει το νέο τους αυτοκίνητο, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν πολλούς μήνες για να το παραλάβουν.

Οι παραδόσεις των αυτοκινήτων προκαλούν «πονοκέφαλο» στις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν αναρίθμητα προβλήματα. Προκειμένου να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα, έχουν καταφύγει σε τακτικές που θα επισπεύσουν τις παραδόσεις.

Το χρώμα επηρεάζει τη μεταπωλητική αξία των αυτοκινήτων

Περιορισμένες οι επιλογές στην αγορά αυτοκινήτου

Συγκεκριμένα, για να γίνει αυτό έχουν περιορίσει κατά πολύ τις διαθέσιμες επιλογές στον εξοπλισμό γενικότερα προς τους υποψήφιους αγοραστές. Οι περιορισμοί αυτοί έχουν να κάνουν εκτός από τον εξοπλισμό και με τις επιλογές στο χρώμα του αυτοκινήτου.

Αυτό σημαίνει δηλαδή, ότι αν θέλει κάποιος να παραλάβει άμεσα το αυτοκίνητο που έχει παραγγείλει, θα πρέπει για παράδειγμα να επιλέξει μεταξύ συγκεκριμένων χρωμάτων. Και συνήθως αυτά δεν είναι περισσότερα από τρία.

Μεταχειρισμένα: Αύξηση στις διαδικτυακές πωλήσεις!

Το πρόγραμμα Fast Track της Renault

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Fast Track», το οποίο έχει υιοθετήσει η Renault στη Γαλλία, με το νέο Arkana. Όσοι το έχουν παραγγείλει θα το παραλαμβάνουν σε διάστημα που δεν ξεπερνάει τις 30 ημέρες.

Αρκεί να διαλέξουν μεταξύ τριών διαθέσιμων χρωμάτων, ένα επίπεδο εξοπλισμού και έναν κινητήρα. Αυτή η πρακτική ουσιαστικά ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα στο κλάδο της αυτοκίνησης, η οποία προβάλλει την εξατομίκευση.

Η κατανάλωση καυσίμου καθορίζει την αγορά αυτοκινήτου!

Αντίστοιχες τακτικές εφαρμόζουν και άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Volkswagen που αφαιρεί πολλά προαιρετικά στοιχεία από το ηλεκτρικό ID.3. Η VW ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η προτεραιότητα της VW είναι πράγματι να προσφέρει αυτοκίνητα που μπορούν να παραλάβουν οι πελάτες της το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, ακόμα και η Tesla καταφεύγει στην ίδια τακτική κατασκευάζοντας μόνο λευκά ή μαύρα Model Y. Εάν κάποιος επιλέξει κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα χρώματα, θα περιμένει μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 για να το παραλάβει.

abb_img