Πότε ένα αυτοκίνητο «βγαίνει» ολική καταστροφή;

Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί και το αγαπημένο μας αυτοκίνητο να καταστραφεί. Τι κάνουμε στην περίπτωση της ολικής καταστροφής;

Ακούστε το άρθρο

Κάθε μέρα ένα τροχαίο ατύχημα λαμβάνει χώρα στην τυπική μας διαδρομή από το σπίτι προς το γραφείο και πίσω. Το ιδανικό είναι να μην υπάρχει τραυματισμός, γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός, «οι λαμαρίνες φτιάχνονται». Αν όμως δεν φτιάχνονται, τότε μιλάμε για ολική καταστροφή. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, οπότε και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε!

Τι επηρεάζει το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου;

Ποιος ορίζει ένα αυτοκίνητο ως ολική καταστροφή;

Τη δύσκολη αυτή δουλειά αναλαμβάνει ο πραγματογνώμονας της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας. Αυτός συντάσσει την απαραίτητη έκθεση υπολογισμού του κόστος εργασίας και των ανταλλακτικών για την επισκευή του οχήματος. Στην περίπτωση που το σύνολο εργασίας και ανταλλακτικών ξεπεράσει την εμπορική αξία του οχήματος, τότε η ασφαλιστική χαρακτηρίζει το όχημα ως «ολική καταστροφή».

Anytime: Το πρώτο «πράσινο» πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου

Τι μπορεί να κάνει ο άτυχος κάτοχος σε αυτή την περίπτωση;

Ως πρώτη επιλογή, ο ιδιοκτήτης του κατεστραμμένου οχήματος μπορεί να αξιώσει αποζημίωση ίση με την εμπορική αξία του αυτοκινήτου του, πριν το ατύχημα. Για να λάβει όμως την εν λόγω αποζημίωση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να παραδώσει το κατεστραμμένο αυτοκίνητο στην ασφαλιστική εταιρεία.

Η μεταβίβαση οχήματος είναι πιο εύκολη από ποτέ

Ως δεύτερη επιλογή, ο κάτοχος μπορεί να διατηρήσει στην κυριότητά του το όχημα. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφαλιστική θα δώσει μικρότερο ποσό αποζημίωσης. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο ιδιοκτήτης μπορεί να πουλήσει τα «σώστρα». Δηλαδή, τα μέρη του οχήματος, τα οποία είναι ανέπαφα και μπορεί κάποιος να τα πουλήσει ως ανταλλακτικά.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φόρτιση που;

Τέλος, στην περίπτωση που το όχημα μπορεί να επισκευαστεί από τεχνικής πλευράς, όμως το κόστος για τα ανταλλακτικά και την εργασία ξεπερνούν την εμπορική αξία του (ονομάζεται οικονομική ολική καταστροφή), τότε μπορεί να λάβει ένα ποσό ως αποζημίωση και αφού επισκευάσει το αυτοκίνητο, να στείλει τα τιμολόγια στην ασφαλιστική.

Σε κάθε περίπτωση, θέλει προσοχή!

abb_img