Τι επηρεάζει το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου;

Ο υπολογισμός του ασφαλίστρου είναι μία σύνθετη διαδικασία και το τελικό κόστος ασφάλισης επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους.

Το κόστος ασφάλισης και ο τρόπος υπολογισμού του ασφαλίστρου ενός οχήματος είναι άγχος για αρκετό κόσμο. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι οδηγοί πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα συγκριτικά με άλλους και δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οδηγών που τα βάζουν με τον ασφαλιστή τους, γιατί θεωρούν ότι πρέπει να πληρώνουν λιγότερα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες, τους οποίους λαμβάνουν υπόψη οι ασφαλιστικές και ανάλογα διαμορφώνουν την τιμή ανά συμβόλαιο.

Η σημαντικότερη διαδικασία που επιτελεί το τμήμα underwriting μιας ασφαλιστικής εταιρείας, είναι να υπολογίσει το ρίσκο που αναλαμβάνει για κάθε οδηγό. Εν ολίγοις, αν η ασφαλιστική εταιρεία κρίνει ότι ένας οδηγός έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε ατύχημα, είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει ακριβότερα ασφάλιστρα, συγκριτικά με κάποιον άλλον. Ακόμη κι αν οι όροι των ασφαλιστικών συμβολαίων είναι και στις δύο περιπτώσεις ίδιοι.

Πώς θα μειώσουμε το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το κόστος ασφάλισης;

Όπως γράψαμε και παραπάνω οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν τα ασφάλιστρα, με βάση τους παράγοντες κινδύνου που έχουν αξιολογήσει εκείνες ως κρίσιμους και σημαντικούς. Ας τους δούμε αναλυτικότερα.

Η ηλικία του οδηγού

Εάν κάποιος είναι νέος οδηγός ή κάτω των 23 ετών ή και τα δύο, οι ασφαλιστικές εταιρίες τον υπολογίζουν ως οδηγό υψηλού ρίσκου βάσει στατιστικών. Επομένως πληρώνει ένα επιπλέον ποσό για την ίδια κάλυψη από ότι οι άλλοι οδηγοί, λόγω του επασφάλιστρου. Το ίδιο ισχύει και για οδηγό άνω των 70 ή 75 ετών με το επασφάλιστρο, να αγγίζει το 30% επί των καθαρών ασφαλίστρων.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φόρτιση που;

Η περιοχή διαμονής

Σημαντικό ρόλο για το τελικό κόστος ασφάλισης παίζει και ο τόπος που διαμένει ο οδηγός του οχήματος. Στη φόρμα προσφοράς, η συμπλήρωση του Ταχυδρομικού Κώδικα είναι υποχρεωτική. Με αυτό το στοιχείο, οι ασφαλιστικές γνωρίζουν σε ποιες περιοχές έχουμε συχνότερα ατυχήματα και κλοπές.

Άρα οι οδηγοί στις συγκεκριμένες περιοχές πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα. Ναι, σωστά μαντέψατε οι οδηγοί που μένουν στις μεγαλουπόλεις πληρώνουν περισσότερα συγκριτικά με την επαρχία.

Η αμυντική οδήγηση αυξάνει την ασφάλεια των μεταφορών

Ο τύπος του οχήματος και τα κυβικά διαμορφώνουν την τιμή

Μία σειρά παραμέτρων που λαμβάνουν υπόψη τους οι ασφαλιστές είναι το ίδιο το όχημα. Είθισται οι ασφαλιστικές να τιμολογούν ακριβότερα τα σπορ μοντέλα υψηλού κυβισμού. Μάλιστα, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού λαμβάνουν υπόψη ακόμη και το χρώμα.

Προφανώς, αυτό συμβαίνει γιατί βάσει ερευνών, συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο για παράδειγμα, μαρτυρούν τις τάσεις των κατόχων τους για ταχύτητα, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες ατυχήματος. Και όπου ατύχημα, η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!