«Πράσινα ΤΑΞΙ»: Άνοιξε η πλατφόρμα με επιδότηση 22.500 ευρώ

Το νέο πρόγραμμα «Πράσινα ΤΑΞΙ» δίνει την δυνατότητα επιδότησης για απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος, όπως και για αγορά «έξυπνου» φορτιστή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι από τις 9 Ιανουαρίου 2023, είναι σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Πράσινα ΤΑΞΙ». Μάλιστα, στην σχετική ιστοσελίδα του gov.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν υποβάλλουν την αίτησή τους, με προθεσμία έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Το νέο πρόγραμμα προσφέρει δύο πλεονεκτήματα στους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ. Αρχικά, τους δίνει τη δυνατότητα επιδότησης για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει ποσό επιδότησης και για αγορά και εγκατάσταση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος. Μάλιστα, το ποσό για την απόκτηση φορτιστή αγγίζει τα 500 ευρώ.

Ξεκίνησαν από 28/7 οι αιτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων!

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος «Πράσινα ΤΑΞΙ»

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) φτάνει σε ποσοστό το 40%, με το μέγιστο ποσό να φθάνει έως τα 22.500 ευρώ. Επίσης, υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, τις οικογένειες 3 εξαρτώμενων τέκνων και άνω, καθώς και τους νέους έως 29 ετών. Μάλιστα, διαθέσιμη είναι ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Η νέα δράση «Πράσινα ΤΑΞΙ» συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προφανώς, σκοπός είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο στόλο των οχημάτων ΤΑΞΙ που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα, στόχος είναι η αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων ΤΑΞΙ με νέα αμιγώς ηλεκτρικά.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας EURO5 και παλαιότερης, βάσει της άδειας κυκλοφορίας.

Μεγαλύτερη επιδότηση για απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος!

Οι δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα:

«Η κυβέρνηση, πιστή στην δέσμευσή της για ουσιαστική προώθηση της πράσινης μετάβασης, προχωρεί σε μια ακόμα πρωτοβουλία θέτοντας σε κίνηση το πρόγραμμα “Πράσινα ΤΑΞΙ” προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό, προσφέρουμε σε 2.000 επαγγελματίες οδηγούς ΤΑΞΙ, την ενίσχυση 22.500 ευρώ, ώστε να δώσουν τη θέση του παλαιού τους οχήματος σε νέο, αμιγώς ηλεκτρικό.

Αυτό θα τους βοηθήσει να εξοικονομούν κόστος, να παρέχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πελάτες τους και να μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι στηρίζουμε έμπρακτα πολλούς επαγγελματίες και παράλληλα πλησιάζουμε ακόμη πιο κοντά στον εθνικό μας στόχο για το 2030, σύμφωνα με τον οποίο ένα στα τρία νέα οχήματα θα είναι ηλεκτρικά».

Στα 8.000 ευρώ η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού οχήματος!

Οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου:

«Tο πρόγραμμα “Πράσινα ΤΑΞΙ” αποτελεί μια συνέχεια στο σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην χώρα. Με πίστη και συνέπεια στον σχεδιασμό μας από το 2020, έχουμε πετύχει ήδη απτά και σημαντικά αποτελέσματα. Παράδειγμα, οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων οι οποίες για τρίτη συνεχή χρονιά υπερβαίνουν τους στόχους που θέσαμε στο ΕΣΕΚ.

Ευελπιστώ το πρόγραμμα να έχει την αποδοχή και την επιτυχία του “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, υποστηρίζοντας έτσι την μείωση των ρύπων, την βιώσιμη μικροκινητικότητα και τη σταδιακή μετάβαση των μεταφορών στην κλιματική ουδετερότητα».

abb_img
spot_img