«Πράσινο» τέλος στο diesel κίνησης υπέρ της ηλεκτροκίνησης

Με τέλος 0,03 ευρώ/λίτρο θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων για την ενίσχυση των πράσινων δράσεων, όπως είναι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η προώθηση έργων ΑΠΕ κλπ.

Ο φόρος στους ιδιοκτήτες diesel οχημάτων, περιλαμβάνεται στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη σταθεροποίηση της αγοράς ΑΠΕ.

Το μέτρο αυτό, όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση, αποτελεί μια «Ειδικού φόρου άνθρακα» (Special Carbon Tax) ήδη εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και υπολογίζεται ότι θα ενισχύει μόνιμα τις πράσινες δράσεις κατά 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Με υπουργική απόφαση το ποσό θα κατανέμεται ετησίως ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα μέτρα προέκυψαν μετά από εκτεταμένη διαβούλευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και λαμβάνουν υπόψη σχετικές μελέτες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η παρέμβαση που έχουμε επεξεργαστεί για την αγορά των ΑΠΕ συμβάλλει στην επίτευξη δυο στόχων: Πρώτον, αντιμετωπίζει για το ορατό μέλλον τις αυξημένες ανάγκες του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ με έναν συνδυασμό μέτρων, τα οποία επιχειρείται να κατανεμηθούν λελογισμένα και χωρίς υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

Και δεύτερον, θέτει τις βάσεις για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς των ΑΠΕ, ώστε μετά τα μεταβατικά μέτρα που σήμερα ανακοινώνονται, η αγορά των ΑΠΕ να ενταχθεί τελικά πλήρως στο Target Model και να συμβάλλει περισσότερο στη μείωση του κόστους της ενέργειας».

abb_img
spot_img