Το diesel κίνησης πιο ακριβό από τη βενζίνη;

Για κίνδυνο εκτόξευσης της τιμής του diesel κίνησης πάνω από τα 2 ευρώ, προειδοποιούν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Ανοδική τάση εξακολουθεί να έχει η μέση τιμή του diesel στην Ελλάδα, κάτι που προμηνύει μία δυσάρεστη εξέλιξη στο άμεσο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, από την 1η Οκτώβρη, θα υπάρξει αναστολή για την καταβολή επιδότησης 15 λεπτών (με ΦΠΑ) στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης.

Επομένως, η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,897 που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα η τιμή του diesel θα ξεπεράσει αυτή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία σήμερα έχει μέση τιμή στα 1,956 ευρώ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, που φέρνει κυρίως σε δύσκολη θέση πολλούς επαγγελματίες, καθώς τα οχήματα μεταφορών χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους πετρέλαιο ως καύσιμο. Προφανώς, σημαντική οικονομική επιβάρυνση θα έχουν και όλοι όσοι έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

ΒΟΑΚ: Έπεσαν οι υπογραφές για το πρώτο τμήμα

Αύξηση της τιμής του diesel άνευ προηγουμένου

Το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε στοιχεία που δείχνουν 50% αύξησης της τιμής του diesel μέσα σε ένα χρόνο. Αναλυτικότερα, η μέση τιμή του diesel πέρσι την ίδια περίοδο ήταν στα 1,395 ευρώ το λίτρο. Φέτος είναι στα 2,047 ευρώ, μαζί με τα 15 λεπτά της επιδότησης. Σχετικά με την τιμή της βενζίνης, παρουσιάζει αύξηση 16% με μέση τιμή 1,956 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 1,692 ευρώ.

Η διαφορά προκύπτει από τις τιμές του διυλιστηρίου, σημειώνοντας αύξηση 103%! Πιο συγκεκριμένα, πέρσι η τιμή ήταν 0,5353 το λίτρο, ενώ φέτος σκαρφάλωσε στα 1,091 ευρώ. Προφανώς, μαζί με την επιδότηση των 15 λεπτών.

Έρχεται ΕΣΠΑ για ηλιακά πάνελ!

Συστάσεις για διατήρηση της επιδότησης

Προς το παρόν υπάρχουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση για διατήρηση της επιδότησης των 15 λεπτών. Τουλάχιστον, για όσο παραμένει σε αυτά τα επίπεδα η τιμή του diesel. Όμως, το δημοσιονομικό κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αναμένει αποκατάσταση της ισορροπίας και την μείωση της τιμής του πετρελαίου πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις. Η επιδότηση των 15 λεπτών ξεκίνησε από τον Απρίλιο. Αρχικά, η χορήγησή της είχε πάρει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, ωστόσο πήρε νέα παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!