Προετοιμαστείτε για την κακοκαιρία που έρχεται!

Από σήμερα ξεκινάει το κύμα ψύχους που οι μετεωρολόγοι το «φωνάζουν» εδώ και μέρες. Τι πρέπει να κάνετε για να κινηθείτε με ασφάλεια;

Μπορεί η χιονόπτωση να βγάζει το παιδί από μέσα μας, όμως η οδήγηση σε χιόνι και πάγο ελλοχεύει κινδύνους. Ο οδηγός ενός οχήματος πρέπει να είναι προσεκτικός, αλλά και κατάλληλα προετοιμασμένος για να οδηγεί με ασφάλεια στην κακοκαιρία.

Τι κάνουμε αν χρειαστεί να διασχίσουμε λιμνάζοντα νερά;

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες από σήμερα το βράδυ

Η κακοκαιρία θα ενισχυθεί από σήμερα και για αυτό η Τροχαία ανακοίνωσε πως από τις 22:00 το βράδυ, τα αυτοκίνητα στην Αττική, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακόμα και να τις έχετε στο πορτ μπαγκάζ σας είναι σημαντικό να έχετε εξασκηθεί στην τοποθέτησή τους και να μην προσπαθείτε στο έντονο ψύχος να τις βάλετε.

Ποιες αλυσίδες υπάρχουν στην αγορά;

Συμβατικές

Ο συνηθέστερος τύπος αλυσίδων με το κλασικό συρματόσχοινο, που αν τοποθετηθούν σωστά δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έτσι έχουμε δύο κατηγορίες: τις αλυσίδες των 12 χλστ. και εκείνες των 10 χλστ.

«Aράχνη»

Οι συγκεκριμένες αλυσίδες είναι πιο ακριβές καθώς έχουν ένα σταθερό μέρος, το οποίο μπαίνει στα μπουλόνια κάθε τροχού και από εκεί εφαρμόζεται το σύστημα της αλυσίδας.

«Kουβέρτες»

Οι αλυσίδες τύπου «κουβέρτας» είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Ωστόσο, πρέπει να πατούν μόνο πάνω σε χιόνι, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, φθείρονται ή σκίζονται εύκολα όταν κινούνται σε καθαρό οδόστρωμα.

Aλυσίδες με καρφιά

Ο συγκεκριμένος τύπος αλυσίδας προορίζεται για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση στον πάγο. Επιπλέον έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό και συνδυάζουν καουτσούκ και ατσαλένια καρφιά.

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η κατάλληλη προετοιμασία σώζει ζωές και περιουσίες

Για να μπορείτε να κινηθείτε με ασφάλεια στην κακοκαιρία, πρέπει να έχετε προετοιμαστεί και εσείς, αλλά και το αυτοκίνητό σας κατάλληλα. Ας δούμε αναλυτικότερα τι θα πρέπει να κάνετε:

  • Πάντα να καθαρίζετε το χιόνι και τον πάγο από όλα τα παράθυρα, τους καθρέφτες και τα φώτα. Με χλιαρό νερό και όχι βραστό νερό, που κάνει ζημιά στα πλαστικά και στα ελαστικά εξαρτήματα.
  • Αφαιρείτε το χιόνι από την οροφή του αυτοκινήτου σας.
  • Το δοχείο του καθαριστικού τζαμιών πρέπει να είναι γεμάτο.
  • Το καθαριστικό του παρμπρίζ να είναι καλής ποιότητας και να προστατεύει από τον πάγο μέχρι τουλάχιστον τους -35oC.
  • Πατάμε απαλά το γκάζι και το φρένο, ώστε να μειώσουμε τα ανεπιθύμητα γλιστρήματα.
  • Αυξήστε την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης, η απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει δραματικά.
  • Τα πτερύγια των υαλοκαθαριστήρων να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.
  • Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα αντιψυκτικού υγρού.
  • Το ρεζερβουάρ να είναι γεμάτο, και να έχετε μαζί σας νερό και μερικά σνακ.
  • Αν κολλήσετε στο χιόνι, μην πατάτε το γκάζι συνέχεια για να προσπαθήσετε να βγείτε από όπου έχετε κολλήσει. Θα εγκλωβιστείτε ακόμα περισσότερο. Σε περίπτωση που το όχημα σας καλυφθεί από χιόνι μην το εγκαταλείψετε, ειδοποιήστε άμεσα για βοήθεια. Επιπλέον καλό είναι να μπαίνει σε λειτουργία ο κινητήρας ανά 10 λεπτά, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι
abb_img
spot_img