Τι κάνουμε αν χρειαστεί να διασχίσουμε λιμνάζοντα νερά;

Το φθινόπωρο και οι έντονες βροχοπτώσεις είναι εδώ, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να περάσετε ακόμη και από λιμνάζοντα νερά.

Tο φθινόπωρο οι βροχές πληθαίνουν και συνδυαστικά με το κακό δίκτυο ομβρίων υδάτων, οι δρόμοι -και όχι μόνο- πλημμυρίζουν. Μάλιστα, το είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα. Άρα, για να περάσει κανείς τα λιμνάζοντα νερά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και λεπτεπίλεπτος πίσω από το τιμόνι.

Το σωτήριο κόλπο με τις ζώνες ασφαλείας που δεν ήξερες!

Σωστή προετοιμασία και γνώση

Η επικινδυνότητα στους δρόμους αυξάνει με τις βροχές, οπότε το αυτοκίνητό μας πρέπει να είναι άρτια προετοιμασμένο. Αρχικά, θα πρέπει ο οδηγός να έχει ελέγξει την κατάσταση των ελαστικών του. Πέρα από το γεγονός, ότι πρέπει να έχουν αρκετό πέλμα, θα πρέπει να έχουν την πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής. Εν συνεχεία, θα πρέπει και οι υαλοκαθαριστήρες να είναι σε άριστη κατάσταση, για απρόσκοπτη ορατότητα. Η απροβλημάτιστη κίνηση στα λιμνάζοντα νερά απαιτεί ιδιαίτερες κινήσεις.

Τι συμβαίνει αν παρκάρεις ανάποδα στον δρόμο;

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι ανεξάρτητα από το βάθος, το πέρασμα απαιτεί προσοχή. Ακόμα και σε ρηχό πέρασμα, πρέπει να μειώσετε σημαντικά ταχύτητα. Αυτό πρέπει να γίνει, για να μειωθεί η πιθανότητα να εμφανιστεί το φαινόμενο της υδρολίσθησης. Ένα φαινόμενο επικίνδυνο και αρκετά συχνό, ειδικά αν τα ελαστικά έχουν φθορά. Επίσης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς υπάρχει από κάτω.

Το προσκέφαλο των καθισμάτων σώζει ζωές

Μερικά επιπλέον tips

Όπως προαναφέραμε, εκτός από τη μείωση της ταχύτητας, ο οδηγός πρέπει να διατηρήσει σταθερή ταχύτητα, αλλά και σχέση στο κιβώτιο. Μόλις το όχημα περάσει το πλημμυρισμένο σημείο, ο οδηγός θα πρέπει να δοκιμάσει τη λειτουργία των φρένων. Για την ακρίβεια, πρέπει να πατήσει ελαφρά και επαναλαμβανόμενα το πεντάλ.

Αυτή η διαδικασία στεγνώνει δίσκους και τακάκια και παράλληλα ο οδηγός γνωρίζει ότι το σύστημα πέδησης λειτουργεί απροβλημάτιστα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση κατά τη διέλευση των νερών, ο κινητήρας να σταματήσει να λειτουργεί. Αν συμβεί αυτό μην προσπαθήσετε να τον θέσετε εκ νέου σε λειτουργία. Υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης ζημιάς.

abb_img
spot_img