Πυρηνική ενέργεια: Συμφωνία Γαλλίας και Βουλγαρίας για συνεργασία

Οι τομείς στους οποίους θα συνεργαστούν τα δύο κράτη και η σημασία που έχει η πυρηνική ενέργεια για το ενεργειακό τους μείγμα.

Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις μέρες η Γαλλία με τη Βουλγαρία υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης (declaration of intent) για την καθιέρωση διμερούς συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Τη δήλωση υπέγραψαν στο Παρίσι ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire και ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Rumen Radev.

Μεταξύ άλλων, η δήλωση συμπεριλαμβάνει προγράμματα κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων και μικρών μοντέρνων αντιδραστήρων. Επίσης συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού.

Φυσικό αέριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας η ζήτηση το 2023 στην Ευρώπη – Cars Electric

Τι αναφέρει το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας: “Αυτή η συνεργασία θα αφορά, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στις δύο χώρες, την ανάλυση νέων τεχνολογιών όπως οι μικροί μοντέρνοι αντιδραστήρες ή οι αντιδραστήρες προηγμένης τεχνολογίας, την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού, τον κύκλο καυσίμων, την πυρηνική ενέργεια και την ενίσχυση των πυρηνικών προγραμμάτων εκπαίδευσης στις δύο χώρες.”

Η δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Κύριο σκοπό έχει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον, αναγνωρίζει τον «ιδιαίτερο ρόλο» που θα διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας Γαλλίας και Βουλγαρίας, καθώς και της μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Υπεράκτια αιολικά: Μεγάλο deal της Prysmian για έργα στη Γερμανία – Cars Electric

Η πυρηνική ενέργεια βασικό συστατικό στο ενεργειακό μείγμα των δύο χωρών

Η Βουλγαρία χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό της μείγμα. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζει τη δημιουργία νέων μονάδων στο έδαφος της για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Αντίστοιχα, η Γαλλία αντλεί περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια. Επίσης, έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας και στην ανάδειξη της πυρηνικής ενέργειας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΗΠΑ: Σπουδαίο κοίτασμα σπάνιων γαιών στο Wyoming – Cars Electric

Οι δηλώσεις των Υπουργών που υπέγραψαν τη δήλωση

Με αφορμή τη δήλωση των δύο χωρών ο Rumen Radev δήλωσε: «Όταν μοιραζόμαστε γνώσεις σε τεχνολογία, εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ Βουλγαρίας και Γαλλίας στον πυρηνικό τομέα, αυτό σημαίνει ότι μοιραζόμαστε και μια κοινή αντίληψη για το μέλλον, καθώς και για την ασφάλειά μας και τον ανταγωνισμό μας, ένα πράσινο μέλλον βασισμένο σε πραγματικό baseload, σε ενέργεια χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα που είναι ασφαλής, αξιόπιστη και μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε βιώσιμοι, ανταγωνιστικοί και να αναπτύξουμε τις οικονομίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τέλος, ο Le Maire δήλωσε πως: «Θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Βουλγαρία και σε άλλους τομείς όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού, την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Προέβαλα την ιδέα ενός έργου κοινού ενδιαφέροντος στον πυρηνικό τομέα επειδή γνωρίζετε ότι έχουμε έργα κοινού ενδιαφέροντος σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, του υδρογόνου. Έχει νόημα να υπάρχουν έργα κοινού ενδιαφέροντος και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας επίσης».

 

abb_img