Rolls-Royce Spectre: Όταν η πολυτέλεια συναντά την ηλεκτροκίνηση

Η Rolls-Royce Spectre είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της υπερπολυτελούς αγγλικής φίρμας.

Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και οι ιστορικές μάρκες μπαίνουν στην πρίζα, με την Rolls-Royce Spectre να αποτελεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της βρετανικής φίρμας.

Ουσιαστικά, η Rolls-Royce δημιουργεί με αυτό το μοντέλο μία νέα κατηγορία οχημάτων. Πρόκειται για τα υπερπολυτελή ηλεκτρικά σούπερ κουπέ οχήματα (Ultra-Luxury Electric Super Coupé).

Βέβαια, αν εξαιρέσουμε τον χαρακτηρισμό ηλεκτρικά, αυτή η κατηγορία ήδη ανήκει στην κατά ένα μεγάλο μέρος στην Rolls-Royce. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πρώτες Spectre θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους προς τα τέλη του 2023.

Η Rolls-Royce Spectre «ηλεκτρίζει» τη Γαλλική Ριβιέρα!

Οι πιο εξαντλητικές δοκιμές για την Rolls-Royce Spectre

Όπως αναφέρει η μάρκα, το πρόγραμμα δοκιμών της Spectre ήταν το πιο εξαντλητικό που έχει πραγματοποιήσει σε κάποιο μοντέλο της. Αυτό συνέβη έτσι ώστε το μοντέλο να είναι έτοιμο για τον πιο απαιτητικό αγοραστή στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία υπέβαλε τη Spectre σε ένα ταξίδι άνω των 2,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Έτσι, προσομοίωσε περισσότερα από 400 χρόνια χρήσης για μία Rolls-Royce.

H Rolls-Royce Spectre τεστάρει τις αντοχές της στα χιόνια!

Η Rolls-Royce Spectre είναι εντυπωσιακά ευρύχωρη

Το μήκος του καλλίγραμμου βρετανικού μοντέλου φτάνει σχεδόν τα 5,453 μέτρα, το πλάτος τα 2,080 μέτρα και το ύψος τα 1.559 μέτρα. Επιπλέον, αυτό που συμβάλλει στους τεράστιους χώρους του πολυτελούς κουπέ, είναι το μεταξόνιο των 3,210 μέτρων.

Παρά το αλουμινένιο πλαίσιο, που προσφέρει ενισχυμένη ακαμψία κατά 30%, το βάρος της Spectre αγγίζει σχεδόν τους 3 τόνους. Σε αυτό παίζουν ρόλο το βάρος της μπαταρίας, αλλά και τα μονωτικά υλικά με τα οποία είναι ντυμένο εσωτερικά το αυτοκίνητο.

Hyundai και Rolls-Royce θα… «πετάξουν» παρέα!

Με πολυτελή σιλουέτα σύμφωνα με τα πρότυπα της Rolls-Royce

Μεγάλο βάρος από τους σχεδιαστές έχει δοθεί στην αεροδυναμική της Spectre. Μάλιστα, έχει επιτευχθεί κορυφαία αεροδυναμική επίδοση, με συντελεστή 0,25 που συνήθως συναντάμε σε σπορ κατασκευές με διαφορετικό προσανατολισμό.

Εμφανισιακά, η Spectre κινείται κοντά στα σχεδιαστικά πρότυπα της Rolls-Royce. Εμπρός, η κλασική γρίλια φωτίζεται με 22 LED και έχει μεγαλύτερο μέγεθος από κάθε μοντέλο της. Το λογότυπο στο πάνω μέρος της μάσκας (Spirit of Ecstacy) δίνει το παρών, αλλά πλέον είναι πιο αεροδυναμικό.

Στο πλάι οι πόρτες ανοίγουν «παραδοσιακά» προς τα πίσω, ενώ εντύπωση κάνει η γραμμή της οροφής η οποία «κλείνει» στο χείλος της πόρτας του χώρου αποσκευών.

Το εσωτερικό της Spectre είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά από κάθε μοντέλο της Rolls-Royce, όπως υποστηρίζει η μάρκα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία Starlight Doors, η οποία ενσωματώνει 4.796 φωτιζόμενες LED κουκίδες στο εσωτερικό, που θυμίζουν έναστρο ουρανό.

Rolls-Royce Spectre EV: Νέο ηλεκτρικό με νέο… αγαλματίδιο

Με 585 ίππους και 0-100 χλμ./ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα

Μέχρι στιγμής, η Rolls-Royce δεν έχει ανακοινώσει τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά της Spectre. Ωστόσο, ανακοινώνει ότι η Spectre με μία μπαταρία 120 kWh θα μπορεί να διανύσει με μία φόρτιση 520 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, η μέγιστη απόδοση του ηλεκτρικού συστήματος θα προσφέρει 585 ίππους και 900 Nm ροπής. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι η απόδοση αυτή να μπορεί να προσφέρει το 0-100 χλμ./ώρα σε περίπου 4,5 δευτερόλεπτα.

Ιδού το ηλεκτρικό αεροπλάνο της Rolls-Royce «Spirit of Innovation»

Η Spectre κινείται πάνω σε μαγικό χαλί

Με μία αναβαθμισμένη εκδοχή της του συστήματος ανάρτησης Planar είναι εξοπλισμένη η Rolls-Royce Spectre. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί μία σειρά από επεξεργαστές υψηλής ταχύτητας, ώστε να μπορεί να σκανάρει την ποιότητα του οδοστρώματος και να προσφέρει απαράμιλλη ποιότητα κύλισης.

Επιπλέον, μπορεί να αποσυνδέσει τις αντιστρεπτικές ράβδους, ώστε κάθε τροχός να λειτουργεί ανεξάρτητα και να επέμβει στη σκληρότητα κάθε αμορτισέρ. Στις στροφές, υπεύθυνοι είναι 18 αισθητήρες που εξετάζουν όλα τα δεδομένα της οδήγησης και της κατάστασης του δρόμου. Αυτοί με τη σειρά τους ρυθμίζουν το σύστημα της ανάρτησης ανάλογα, ώστε η Spectre να παραμένει σταθερή.

abb_img