Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: «Πράσινο φως» για τρεις Δήμους

Εγκρίθηκαν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για 3 Δήμους, με στόχο μία καλύτερη καθημερινότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για τα στρατηγικά σχέδια κινητικότητας ή αλλιώς Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), πήραν τρεις Δήμοι στην Ελλάδα. Ο λόγος για τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Λαμιέων και Ελασσόνας. Οι συγκεκριμένοι Δήμοι συνέταξαν σχέδια και δράσεις για ένα καλύτερο μέλλον, σε σχέση με την κινητικότητα, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η μάσκα αυξάνει τον κίνδυνο για… τροχαία ατυχήματα!

Αυτά είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι ουσιαστικά μέτρα, τα οποία διασφαλίζουν τη βελτίωση στην κινητικότητα των πόλεων. Παρέχοντας φυσικά, υψηλή ποιότητα μεταφορών, δίνοντας έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο, καθώς και τη δημόσια συγκοινωνία.

Οι τρεις Δήμοι μπορούν πλέον να εφαρμόσουν δράσεις και παρεμβάσεις που προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα για όλους. Πάντα, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Επιπλέον, τα μέτρα του Σ.Β.Α.Κ. και η υλοποίηση τους έχουν να κάνουν με οδικές υποδομές. Κοινώς, ακολουθώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, τους κανονισμούς και τη νομοθεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως επίσης και η υλοποίηση μέτρων ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας, τα οποία πρέπει να συμβαδίζουν με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ακόμη περιμένουμε το Car Wallet!

Τέλος, την έγκριση έδωσε με σχετική απόφαση ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε:

«Άλλοι τρεις μεγάλοι Δήμοι εντάσσονται στον προγραμματισμό για την υλοποίηση Σ.Β.Α.Κ. Και σύμφωνα με την απογραφή του Υπουργείου έχουν επίσης ξεκινήσει ή είναι σε ώριμο στάδιο ολοκλήρωσης των σχεδίων κινητικότητάς τους. Περίπου ένας στους τρεις Δήμους της χώρας. Ο κατάλογος των περιοχών που υποβάλλουν Σχέδια συνεχώς μεγαλώνει και ενθαρρύνουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αγκαλιάσει αυτόν τον θεσμό.

Αλκοολόμετρο: Υποχρεωτικό σε κάθε αυτοκίνητο της Ε.Ε. από το 2024

O οποίος αποτελεί πλέον, το βασικό εργαλείο για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι έτοιμο να συνδράμει με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Ταυτόχρονα, ενσωματώνει στις πολιτικές του τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη βιώσιμη κινητικότητα».

abb_img