ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκίνησε η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στη Λακωνία

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθούν με ταχείς ρυθμούς την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.

Ακούστε το άρθρο

Η ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας, σηματοδότησε επίσημα τη εκκίνηση λειτουργίας της Μονάδας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αποτελεί κομβικό σημείο για τη διαδικασία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και των ΜΜΕ. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη λειτουργία της Μονάδας. Επίσης, υπήρξε ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της.

Η Γερμανία βάζει «λουκέτο» σε 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα – Cars Electric

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Κυκλική Οικονομία

Η νέα Μονάδα αξιοποιεί διάφορα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) έχει μικρή απόσταση από αυτήν. Έτσι, υπάρχει μείωση στις αποστάσεις μεταφοράς απορριμμάτων και υπολείμματος. Η συνολική επένδυση έχει ύψος 167 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 70 εκατομμύρια αποτελούν επιδότηση από το ΕΣΠΑ. Η επένδυση περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). Επιπλέον, οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ βρίσκονται σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα. Πέραν της Μονάδας της Λακωνίας, η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων έχει ξεκινήσει και στην Αρκαδία. Παράλληλα, μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει η διαδικασία και στη Μονάδα της Μεσσηνίας.

Επίσημη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ – Cars Electric

Τα πολλαπλά οφέλη της εν λόγω επένδυσης

Τα οφέλη της εν λόγω επένδυσης είναι πολλά. Αφενός, θα προσφέρει 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και τόνωση της έμμεσης απασχόλησης στην περιοχή. Αφετέρου, θα σταματήσει η Πελοπόννησος να πληρώνει πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, η χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας μειώνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των μονάδων. Τέλος, η Πελοπόννησος μπαίνει στην εποχή της κυκλικής οικονομίας. Αξιοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτά ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ παράγει και «πράσινη» ενέργεια.

Σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο 105 MW στην Κοζάνη – Cars Electric

Οι δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη

Όπως εξηγεί στις δηλώσεις του και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης: «Με τη λειτουργία και της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας γίνεται ακόμη ένα βήμα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από αυτό το σημαντικό έργο ΣΔΙΤ προκύπτουν πολλαπλά οφέλη, ιδίως για την τοπική κοινωνία. Από την αξιοποίηση των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώνται ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, παράγεται πράσινη ενέργεια για τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας, κ.ά. Αποτελεί ζητούμενο για την Πολιτεία η υλοποίηση περισσότερων έργων με αυτά τα χαρακτηριστικά. Έργων, δηλαδή, που να έχουν στον πυρήνα τους πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της οικονομίας».

 

abb_img