Στη Μόσχα κυκλοφορούν ήδη 800 ηλεκτρικά λεωφορεία που σύντομα αναμένεται να γίνουν 1000

61 δρομολόγια με ηλεκτρικά λεωφορεία, έχουν μεταφέρει συνολικά 128 εκατομμύρια επιβάτες για πάνω από 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα στη Μόσχα.

Αν κάποιος σας ρωτούσε ποια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχει τα περισσότερα ηλεκτρικά λεωφορεία σε λειτουργία εκτός Κίνας, ποια θα απαντούσατε;

Θα ήταν η πρώτη σας εικασία η πρωτεύουσα μιας χώρας που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη; Και όμως.

Η Μόσχα κυκλοφόρησε πρόσφατα το 800ο ηλεκτρικό λεωφορείο της και σχεδιάζει να έχει 1000 σε λειτουργία στους δρόμους της μέχρι το τέλος του 2021.

Τα επόμενα βήματα του εξηλεκτρισμού των λεωφορείων της Μόσχας

Moscow bus

Τον Μάιο, η Μόσχα άρχισε να εκδίδει «πράσινα ομόλογα», προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για την αναβάθμιση της υποδομής των δημόσιων μεταφορών.

Μέχρι στιγμής, τα ομόλογα έχουν συγκεντρώσει χρηματοδότηση που επαρκεί για 400 νέα ηλεκτρονικά λεωφορεία.

Τα οχήματα συναρμολογούνται στο νέο «οικολογικό εργοστάσιο» SVARZ, το οποίο άνοιξε τον Απρίλιο από την αυτοκινητοβιομηχανία KAMAZ.

Russian bus

Ο φορέας δημόσιων μεταφορών Mosgortrans άρχισε να αναπτύσσει ηλεκτρικά λεωφορεία στη Μόσχα το 2018. Έκτοτε, ο οργανισμός έχει εξηλεκτρίσει 61 δρομολόγια λεωφορείων, τα οποία έχουν μεταφέρει συνολικά 128 εκατομμύρια επιβάτες για πάνω από 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η πόλη αναπτύσσει, επίσης, ενεργά και την απαραίτητη υποδομή φόρτισης. Αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερα από 150 σημεία με εξοπλισμό φόρτισης και μέχρι το τέλος του 2023 ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σε 500.

«Το 2021, η Μόσχα σταμάτησε να αγοράζει λεωφορεία ντίζελ», δήλωσε ο Maksim Liksutov, Αντιδήμαρχος Μεταφορών της Μόσχας. «Η Μόσχα διαθέτει πλέον τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη.»

Διαβάστε επίσης: Το εργοστάσιο της Mercedes στο Wörth προετοιμάζεται για τη μελλοντική σειρά παραγωγής ηλεκτρικών φορτηγών

Όλα τα δρομολόγια της πόλης θα λειτουργούν με φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση της Μόσχας θα αγοράζει περισσότερα από 500 ηλεκτρικά λεωφορεία σε ετήσια βάση, και επίσης θα αναπτύξει ένα καινοτόμο μοντέλο λεωφορείων υδρογόνου».

Η φιλική προς το περιβάλλον υποδομή και οι βιώσιμες τεχνολογίες

Επιπλέον αναπτύσσεται μια φιλική προς το περιβάλλον υποδομή στην οποία συμπεριλαμβάνονται σταθμοί γρήγορης φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία σε όλη τη Μόσχα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 129 από αυτούς στην πόλη. Έχει μάλιστα προγραμματιστεί ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα υπάρχουν περίπου 500.

Είναι σημαντικό ότι οι συγκεκριμένοι σταθμοί φόρτισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ηλεκτρικά λεωφορεία διαφορετικών κατασκευαστών.

Διαβάστε επίσης: Daimler, Traton και Volvo δημιουργούν ευρωπαϊκό δίκτυο φόρτισης υψηλής απόδοσης για βαρέα οχήματα

Στα επόμενα 10 χρόνια, τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα είναι η κυρίαρχη επιλογή για τους στόλους των λεωφορείων.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη επιλογή: το φυσικό αέριο, τα υβριδικά και τα λεωφορεία υδρογόνου θεωρούνται επίσης βιώσιμες τεχνολογίες.

Η βελτίωση του περιβάλλοντος είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μας στη Μόσχα. Συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς σύμφωνα με την πράσινη ατζέντα.

Είναι σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα μεταφορών στη Ρωσία.

Επίσης τα νέα λεωφορεία υδρογόνου θα γίνουν η πιο φιλική προς το περιβάλλον, καινοτόμος και ασφαλής μεταφορά για τους επιβάτες της πόλης μας“, δήλωσε ο Μαξίμ Λικσούτοφ, Αντιδήμαρχος Μεταφορών της Μόσχας.

abb_img
spot_img