Οι καταλύτες αυτοκινήτων κάνουν θραύση στις κλοπές

Οι καταλύτες αυτοκινήτων αποτελούν κορυφαίο στόχο για τους επίδοξους κλέφτες, με τις κλοπές τους να χτυπάνε «κόκκινο» τα τελευταία χρόνια.

Ακούστε το άρθρο

Σημαντική και ταυτόχρονα ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια, οι κλοπές που αφορούν τους καταλύτες αυτοκινήτων. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των μετάλλων που περιέχουν, οι τιμές των οποίων είναι υψηλές στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το National Insurance Crime Bureau οι κλοπές σημείωσαν αύξηση που άγγιξε το 325% από το 2019 μέχρι το 2020. Η αύξηση των κλοπών έχει προφανώς να κάνει με τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων στη διεθνή αγορά, οι οποίες όλο και αυξάνονται. Προφανώς, λόγω της κατάστασης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ιδιοκτήτες βγάζουν χρήματα από τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα!

Τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχουν οι καταλύτες

Τα τρία πολύτιμα μέταλλα που διαθέτουν οι καταλύτες είναι η πλατίνα, το ρόδιο και το παλλάδιο. Και τα τρία έχουν υψηλές τιμές στην αγορά μετάλλων. Για παράδειγμα, η τιμή του ρόδιου παρουσίασε τεράστια αύξηση, μόλις σε διάστημα περίπου δύο ετών.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2019 η τιμή του ήταν στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά (δηλαδή 28 γραμμάρια), ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 έφτασε τα 14.000 δολάρια. Ωστόσο, η αύξηση δεν σταμάτησε εκεί καθώς τον Απρίλιο του 2021 άγγιξε τα 27.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Από την άλλη, οι τιμές της πλατίνας και του παλλαδίου δεν παρουσιάζουν τέτοια άνοδο, συγκριτικά κιόλας με τα προηγούμενα χρόνια. Σε ότι αφορά στο παλλάδιο, η τιμή του σχεδόν διπλασιάστηκε από τις αρχές του 2019 έως τα τέλη του 2020.

Οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο στόχαστρο ληστών!

Η λειτουργία των καταλυτών με δύο λόγια

Για τους μη μυημένους, οι καταλύτες είναι μέρος του συστήματος εξάτμισης που απομακρύνει τους επιβλαβείς ρύπους από τις εκπομπές του κινητήρα. Τα πολύτιμα μέταλλα υπάρχουν στο εσωτερικό ενός καταλυτικού μετατροπέα. Αυτά αναλαμβάνουν τη διάσπαση των επιβλαβών ρύπων και τη μετέπειτα μετατροπή τους σε λιγότερο επιβλαβείς εκπομπές.

Οι κινητήρες εκπέμπουν επιβλαβή αέρια όπως υδρογόνο, μονοξείδιο του άνθρακα και οξείδιο του αζώτου. Ο καταλυτικός μετατροπέας τα μετατρέπει σε λιγότερο επιβλαβείς ουσίες, όπως νερό, διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο.

Έρευνα: Πόσο αξιόπιστοι είναι οι δημόσιοι φορτιστές;

Καταλήγοντας, πολλά κράτη έχουν θεσπίσει αυστηρούς νόμους για τον περιορισμό του φαινομένου, αποτρέποντας τους επίδοξους κλέφτες. Ωστόσο, όσο η αύξηση της τιμής των μετάλλων είναι ανοδική, τέτοια φαινόμενα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

abb_img