Τα ηλεκτρικά cargo ποδήλατα φτάνουν έως την Γκάνα

Το Impact Hub Accra και το Siemens Stiftung μόλις εγκαινίασαν την λειτουργία του προγράμματος Electric Cargo Bikes «Made in Ghana».

Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε και να γράφουμε για ηλεκτρικά cargo ποδήλατα στην Αμερική ή σε χώρες της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όμως μας κάνει να φανταστούμε ηλεκτρικά ποδήλατα και υποδομή φόρτισης φωτοβολταϊκών στο τοπίο της Γκάνα.

Και αν όλα πάνε καλά η ωφέλεια θα είναι διττή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους με πραγματικά ασθενή κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.

Μια βιώσιμη «αλυσίδα» φτιαγμένη από ηλεκτρικά cargo ποδήλατα

Αρχικά δύο εργαστήρια θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Μάρτιο στην Accra και στο Tamale. Ουσιαστικά θα χρησιμοποιούν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα απευθύνεται σε μικρούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παράδοσης προϊόντων.

Ο στόχος αυτού του έργου που χρηματοδοτείται από τα International Climate Initiative, Impact Hub Accra και Siemens Stiftung είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης, τοπικής αλυσίδας. Η αλυσίδα αυτό θα αφορά στην παραγωγή, λειτουργία και συντήρηση ηλεκτρικών cargo ποδηλάτων σε συνεργασία με τοπικούς και εθνικούς φορείς.

Το project βασίζεται κυρίως στην πρωτεύουσα της Γκάνας, την Άκρα. Καθώς και στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της, το Tamale, όπου ήδη δοκιμάζονται 50 ηλεκτρικά cargo ebikes. Μάλιστα μερικά από αυτά κατασκευάζονται από τοπικά, ανακυκλωμένα υλικά.

Μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας με επίκεντρο την βιώσιμη κινητικότητα

Η ομάδα παρακολουθεί ταυτόχρονα επιχειρηματικά μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αναπτύσσει ένα σύστημα χρηματοδότησης. Ο κεντρικός στόχος είναι να καταστήσει τα ηλεκτρικά cargo ποδήλατα διαθέσιμα σε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού.

Η Nina Smidt, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Siemens Stiftung, εξηγεί: «Το έργο βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας που καθιστά την κινητικότητα προσβάσιμη σε κοινότητες με χαμηλότερο εισόδημα. Επειδή έχει σχεδιαστεί ως μια οικονομικά βιώσιμη δομή, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία της Γκάνας μακροπρόθεσμα. Επίσης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τις γυναίκες».

Τα πρώτα εργαστήρια θα ξεκινήσουν με τη συναρμολόγηση ηλεκτρικών cargo ποδηλάτων και την τεχνική δοκιμή διαφορετικών τύπων ποδηλάτων. Για την τροφοδοσία των οχημάτων παράδοσης μικροκινητικότητας, υπάρχει πρόβλεψη ενός δικτύου με πέντε σταθμούς φόρτισης με φωτοβολταϊκά.

Ampler: Τα ποδήλατα που δεν θα στοιχηματίζατε ότι είναι ηλεκτρικά

«Ως εταίροι υλοποίησης στην Γκάνα, προσπαθούμε να ανοίξουμε το δρόμο για περισσότερες λύσεις ηλεκτροκίνησης με αυτό το έργο. Η προσέγγισή μας είναι να δοκιμάσουμε και να δημιουργήσουμε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Kαι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για να προωθήσουμε με συνέπεια λύσεις φιλικές προς το κλίμα στην περιοχή», λέει ο Will Senyo, Διευθύνων Σύμβουλος του Impact Hub Accra.

abb_img
spot_img