Τα ιπτάμενα ταξί eVTOL έρχονται στην Ελλάδα!

Τα ιπτάμενα ταξί eVTOL αναμένονται στην Ελλάδα από την Orama Ventures LLC, η οποία θα δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές έως το 2026.

Τα πρώτα ιπτάμενα ταξί eVTOL θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα μέχρι το 2026. Ουσιαστικά, μία κοινοπραξία, την οποία αποτελούν ηγέτες της αεροπλοΐας, του τουρισμού, των κατασκευών και των επενδύσεων, είναι υπεύθυνη για το εγχείρημα.

Πώς θα είναι τα ιπτάμενα ταξί eVTOL

Τα ιπτάμενα ταξί τύπου eVTOL είναι αεροσκάφη με ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης και δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη διαδρόμου προσγείωσης για τη λειτουργία τους. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 6 επιβατών με μηδενικές εκπομπές ρύπων και ελάχιστα επίπεδα θορύβου.

Ο Έλον Μασκ αποκτά νέο ιδιωτικό τζετ!

Ακόμη, το κόστος τους ανά χιλιόμετρο είναι παρόμοιο με αυτό ενός συμβατικού ταξί. Ουσιαστικά, μιλάμε για αεροσκάφη, τα οποία λειτουργούν στα αστικά κέντρα. Μεταφέρουν, δηλαδή, τους επιβάτες με τρόπο περιβαλλοντικά βιώσιμο και οικονομικά βέλτιστο.

Aptera Motors: Συνεργασία με την EVE Energy

Ο τρόπος λειτουργίας τους

Τα ιπτάμενα ταξί θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνουν το ταξίδι τους σε κάθετους σταθμούς απογείωσης και προσγείωσης, τα Vertiport. Τους εν λόγω σταθμούς θα τους δούμε σε αστικά κέντρα και συγκεκριμένα σε ανοικτούς χώρους ή κατάλληλα διαμορφωμένα δωμάτια κτιρίων. Επιπλέον, οι αρμόδιοι θα κατασκευάσουν και μικρούς σταθμούς επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, τους Vertistops.

Η εμβέλεια των eVTOL αγγίζει τα 240 χιλιόμετρα. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των Vertiport και Vertistop πήρε μορφή, η οποία ξεπερνά κατά πολύ την ονομαστική εμβέλεια των eVTOL.

Sky Cruise: Ένα ιπτάμενο… ξενοδοχείο!

Η επένδυση και το δίκτυο της Orama Nexus

Το δίκτυο της Orama Nexus θα περιλαμβάνει σταθμούς Vertiport και Vertistop σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, θα δημιουργήσει σταθμούς σε περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά. Επιθυμεί, δηλαδή, τη δημιουργία εναέριας διασύνδεσης με προγραμματισμένα ή on demand δρομολόγια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Το συνολικό πόσο της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει την ανάπτυξη του δικτύου αλλά την προμήθεια των αεροσκαφών.

Elfly: Ηλεκτρικό υδροπλάνο από τη Νορβηγία!

Η απαραίτητη άδεια για τα ιπτάμενα ταξί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τον EASA βρίσκονται σε διαδικασία θέσπισης του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου εναέριας κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσει η ομαλή ενσωμάτωση του νέου αυτού κλάδου των eVTOL. Τέλος, η Orama Nexus θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2026.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!