Τα συστήματα ADAS «προσέχουν» οδηγό και επιβάτες

Τα ADAS είναι τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, τα οποία εγγυώνται ακόμη πιο ασφαλή και άνετη οδήγηση.

Υψηλά επίπεδα ασφάλειας και περισσότερη οδηγική άνεση προσφέρουν τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, γνωστά και ως ADAS (Advanced Driver Assistance System). Τα εν λόγω συστήματα είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων οχημάτων, τα οποία βοηθούν σημαντικά τον οδηγό και όχι μόνο, μειώνοντας πολλές φορές σημαντικά τα ποσοστά των ατυχημάτων.

Πλέον, τα νέα αυτοκίνητα δεν «βασίζονται» μόνο στους αερόσακους, το υδραυλικό τιμόνι και το σύστημα φρεναρίσματος ABS. Μάλιστα, διαθέτουν εξαιρετικά προηγμένα συστήματα για μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση για τους επιβάτες. Να σημειώσουμε ότι τα εν λόγω συστήματα δεν αποτρέπουν ένα ατύχημα, αλλά «προβλέπουν» και «δρουν» πριν κάνει την εμφάνισή της μία επικίνδυνη κατάσταση.

Η ασφάλιση αυτοκινήτου αλλάζει λόγω… ADAS

Τι είναι πραγματικά τα συστήματα ADAS;

Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα ADAS χρησιμοποιούν εκτεταμένα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και δίκτυο αισθητήρων. Το δίκτυο επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και την άμεση απόκριση, πριν ο οδηγός αντιληφθεί ότι υπάρχει κίνδυνος.

Ειδικότερα, τα συστήματα περιλαμβάνουν κάμερες στο παρμπρίζ, οι οποίες ανιχνεύουν τα εμπόδια που δεν εντοπίζει ο οδηγός. Επιπλέον, διαθέτουν αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, καθώς και τη λειτουργία του ενεργού cruise control, όπως επίσης και τη ρύθμιση των φώτων στις συνθήκες οδήγησης.

Πόσοι χρησιμοποιούν τα ADAS;

Ποιες είναι οι τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού;

Αυτά είναι τα βασικά και πιο συνηθισμένα εξαρτήματα των συστημάτων ADAS που συναντάμε στα αυτοκίνητα σήμερα. Βέβαια, νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού έρχονται διαρκώς, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ασφάλεια. Μάλιστα, πολλά από αυτά θα είναι στον βασικό εξοπλισμό στη νέα εποχή της αυτοκίνησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τα τροχαία ατυχήματα

Πολλά από τα εξαρτήματα που συνθέτουν το σύστημα ADAS, αποτελούν ήδη υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Υποβοήθηση ορίου ταχύτητας
  • Τεχνολογία διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας
  • Σύστημα ανίχνευσης κόπωσης
  • Ενεργό cruise control με χρήση αισθητήρων ραντάρ
  • Αυτόματο σύστημα πέδησης
  • Έλεγχος τυφλού σημείου
  • Σύστημα ελέγχου ορίων ταχύτητας
  • Συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης

Τέλος, να σημειώσουμε ότι τα συστήματα ADAS είναι χρήσιμα και για την αυτόνομη οδήγηση. Προφανώς, είναι παραπάνω από απαραίτητα, καθώς η οδήγηση ενός οχήματος θα είναι εφικτή χωρίς την παρουσία οδηγού.

Editorial