Η ασφάλιση αυτοκινήτου αλλάζει λόγω… ADAS

Τα συστήματα υποβοήθησης ADAS φέρνουν αλλαγές στην ασφάλιση του αυτοκινήτου, καθώς αλλάζουν την φύση της ευθύνης σε ένα ατύχημα.

Ακούστε το άρθρο

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) έχουν αλλάξει τον τρόπο οδήγησης προς το καλύτερο, καθώς ενισχύουν την οδική ασφάλεια. Βέβαια, τείνουν να αλλάξουν και την ασφάλιση του αυτοκινήτου, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος τα πράγματα είναι λίγο… περίπλοκα.

Πριν εξηγήσουμε τι εννοούμε, ας μιλήσουμε λίγο για τα προηγμένα συστήματα ADAS. Ουσιαστικά, αυτά φροντίζουν για την καλύτερη οδική ασφάλεια, ανιχνεύοντας και αντιδρώντας σε κινδύνους κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν αισθητήρες και κάμερες, που ενημερώνουν τα συστήματα ADAS, τα οποία δρουν αναλόγως. Δηλαδή, αποφεύγουν εμπόδια στο δρόμο, αλλάζουν λωρίδα κλπ.

Σημαντικά κενά στα συστήματα υποβοήθησης οδηγού!

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου διαφορετικά

Ωστόσο, τα ADAS όπως όλα δείχνουν, θα φέρουν και νέες μορφές ασφάλισης για τα οχήματα. Μάλιστα, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες τονίζουν το ενδεχόμενο ενός διαφορετικού τρόπου ασφάλισης για τα αυτοκίνητα με συστήματα υποβοήθησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα αυτοκίνητα με ADAS, που ανιχνεύουν και αντιδρούν σε κινδύνους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο ασφάλισης.

Το Tesla FSD αγνοεί πεζό σε… διάβαση πεζών

Ποιος φταίει; Ο οδηγός ή… τα συστήματα ADAS;

Ο λόγος για την αλλαγή είναι η φύση της ευθύνης σε ένα ατύχημα. Και εξηγούμαστε. Εάν ένα όχημα με συστήματα υποβοήθησης εμπλακεί σε ένα ατύχημα θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος φέρει την ευθύνη.

Δηλαδή, από τη μία το ατύχημα μπορεί να είναι από ανθρώπινο λάθος ή επίσης μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία των συστημάτων ADAS. Βάσει αυτού, οι ασφαλιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα προσφυγής για μη ευθύνη του οδηγού την ώρα του ατυχήματος.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα «τιμωρεί» τη ρίψη σκουπιδιών

Η τιμή ασφάλισης αλλάζει λόγω… κόστους

Άλλος ένας λόγος, είναι το κόστος των επισκευών σε αυτοκίνητα με ADAS. Φυσικά, αυτό είναι αρκετά υψηλό, καθώς οι αισθητήρες και οι κάμερες που είναι απαραίτητες, βρίσκονται σε εκτεθειμένα σημεία στο αυτοκίνητο.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος είναι ευάλωτες. Επομένως, το υψηλό κόστος της επισκευής, θα φέρει και αναπροσαρμογή στην τιμή ασφάλισης του αυτοκινήτου.

Η κατάσταση θα ήταν πιο εύκολη αν υπήρχε μεγαλύτερη πρόσβαση των ασφαλιστών στα δεδομένα ADAS. Έτσι, θα υπήρχε καλύτερη εκτίμηση των ζημιών και μεγαλύτερη ακρίβεια στην τιμολόγηση πιθανής ζημιάς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω προσωπικών δεδομένων.

abb_img