Tαξίδι 2.896 χιλιομέτρων στην Ευρώπη με ένα ηλιακό “κινούμενο σπίτι”

Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τραβούν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ανθρώπων κάθε μέρα που περνά, μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν κάνει ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον και ξεκινά ένα ταξίδι στην Ευρώπη με ένα ηλιακό όχημα.

Ένα “κινούμενο σπίτι” που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια

Αυτό που κάνει το έργο ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτό το όχημα αποτελεί παράλληλα “ένα κινούμενο σπίτι” με σαλόνι (καναπέ, τραπέζι, κρεβάτι), ντους, συσκευές μαγειρέματος ακόμη και συστήματα ψυχαγωγίας.

solar electric car

Με το όνομα Stella Vita, αυτό το “κινητό σπίτι” έχει σχεδιαστεί από την Solar Team, μια ομάδα φιλόδοξων φοιτητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, οι οποίοι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, «καινοτομούν χωρίς προκαταλήψεις και πίεση των απαιτήσεων της αγοράς».

Η ομάδα εργάζεται για ένα βιώσιμο μέλλον όπου η ζωή μπορεί να τροφοδοτηθεί από τον ήλιο.

Μέχρι στιγμής, έχουν σχεδιάσει πολλαπλά οχήματα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου ενός πενταθέσιου αυτοκινήτου, της Stella Vie.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος γαλλικός νόμος που θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια

Η τελευταία προσθήκη είναι το Stella Vita που διαθέτει “μια επίσημη πινακίδα m1, που σημαίνει ότι μπορούμε να οδηγούμε παντού στον ανοιχτό δρόμο, δήλωσε ο διευθυντής της ομάδας, Kjell Revenberg, σε μια συνέντευξη στο Interesting Egineering.

solarteameindhoven.nl

Η ομάδα ήταν αρκετά σχολαστική στο σχεδιασμό της και παρείχε σαφώς διαχωρισμένους χώρους για μαγείρεμα, ντους και ύπνο στο εσωτερικό του οχήματος, χωρίς όμως να χρειαστεί να γίνει οποιοσδήποτε συμβιβασμός στην οδηγική ικανότητα του οχήματος.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του οχήματος είναι το επεκτάσιμο σύστημα της οροφής του. Όταν βρίσκεστε εκτός δρόμου, ένα ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να ανεβάσει την οροφή πιο ψηλά και δύο επιπλέον πάνελ ξεπροβάλλουν αυξάνοντας την περιοχή ηλιακής δέσμευσης στα 17,5 τετραγωνικά μέτρα, καθιστώντας τη διπλάσια σε σύγκριση με όταν το όχημα κινείται.

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που συνδέεται με όλα τα μέρη του οχήματος παρέχει λεπτομέρειες για την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κατά την εκτέλεση ορισμένων εργασιών στο εσωτερικό του οχήματος.

Οι σκοποί του ταξιδιού του ηλιακού οχήματος στην Ευρώπη

solarteameindhoven.nl

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να ταξιδέψει στο νότιο άκρο της Ισπανίας και να συναντηθεί με ανθρώπους στο δρόμο με σκοπό να διαδώσει την ιστορία τους.

Το ταξίδι 2.896 χλμ. αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα και οι φοιτητές θα επισκεφθούν άλλα πανεπιστήμια με την ελπίδα να εμπνεύσουν και άλλους φοιτητές να δημιουργήσουν νέες καινοτομίες, αλλά θα συναντηθούν και με πολιτικούς σε μια προσπάθεια να τους εμπνεύσουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης: Στη Σιγκαπούρη ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες πλωτές μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

Το όχημα μπορεί να διανύσει πάνω από 730 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Ωστόσο, το ταξίδι δεν αφορά στο πόσο γρήγορα μπορεί θα πραγματοποιηθεί.

Αντ ‘αυτού, θα είναι μια απόδειξη ότι ένα ηλιακό όχημα μπορεί να αποτελέσει μια καλή επένδυση μακροπρόθεσμα.

Η ομάδα έχει στόχο να κατασκευάσει το πρώτο εμπορικό ηλιακό αυτοκίνητο και όπως ισχυρίζεται βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτόν το σκοπό.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!