Ταξίδι με αυτοκίνητο το Πάσχα: Προετοιμάσου κατάλληλα!

Η κατάλληλη προετοιμασία του αυτοκινήτου σου, αποτελεί εγγύηση για ένα ασφαλές «Πάσχα στο χωριό», χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.

Ακούστε το άρθρο

Το Πάσχα είναι εδώ και η εξόρμηση στο χωριό φέτος θα είναι η ιδανική μετά από 2 χρόνια lockdown. Έκλεισες την άδεια σου, φρόντισες για τα σύνεργα της σούβλας και κανόνισες το κρέας να είναι «ντόπιο», όμως τι ξέχασες; Μάλλον τον απαραίτητο έλεγχο που είναι επιβεβλημένο να κάνεις στο αυτοκίνητο σου, πριν την πασχαλινή απόδραση.

Ορίστε λοιπόν όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν αναχωρήσεις:

Έλεγχος ελαστικών

Είναι σε καλή κατάσταση; Και αν ναι έχουν αρκετό αέρα; Τα ελαστικά δεν ευθύνονται μόνο για την οδική ασφάλεια και τα γερά κρατήματα στις στροφές. Προφανώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση των καυσίμων, καθώς και στην αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αντικατέστησε τα εάν έχουν φθαρεί ή απλά συμπλήρωσε αέρα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.

Άλλαξε υαλοκαθαριστήρες

Μετά τα χιόνια πολλοί από εμάς καταλήξαμε με χαλασμένους υαλοκαθαριστήρες. Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να προχωρήσεις σε αντικατάσταση τους. Και να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις καθαρό τζάμι, ακόμη και σε περίπτωση ξαφνικής βροχής.

Από φώτα πώς πάμε;

Όλα τα φώτα πρέπει να είναι λειτουργικά, ειδικά σε ένα ταξίδι. Εκτός από ασφάλεια στον δρόμο, θα αποφύγεις και την σχετική κλήση από κάποιο όργανο της Τάξης. Αρχικά, ελέγχεις εάν λειτουργούν όλες οι λάμπες στα εμπρός και πίσω φώτα. Στη συνέχεια κάνεις το ίδιο για τα φλας και τα αλάρμ. Οτιδήποτε έχει «καεί», φυσικά θα πρέπει να αντικατασταθεί πριν το ταξίδι!

Κάνε μηχανικό έλεγχο πριν το Πάσχα

Εάν πλησιάζει ένα προγραμματισμένο service ή δεν είσαι σίγουρος ότι κάτι λειτουργεί σωστά, τότε ετοιμάσου για έναν γενικό μηχανικό έλεγχο. Κλείσε ραντεβού έγκαιρα πριν από την αναχώρηση, ώστε να προλάβουν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Ταξίδι με αυτοκίνητο το Πάσχα: Προετοιμάσου κατάλληλα!

Οργάνωσε τα έγγραφα του οχήματος

Δίπλωμα, άδεια οχήματος, έλεγχος ΚΤΕΟ, απόδειξη από τα τέλη κυκλοφορίας και φυσικά ασφαλιστήριο σε ισχύ, θα πρέπει να υπάρχουν σε φυσική μορφή μέσα στο ντουλαπάκι.

Μην το παραφορτώσεις

Φεύγεις για μερικές μέρες και όχι μήνες. Άρα, φρόντισε να πάρεις μαζί σου όσα λιγότερα πράγματα μπορείς, ώστε να έχεις λίγο βάρος στο πορτ-μπαγκάζ. Αυτό θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη αυτονομία στη μπαταρία ή στη χαμηλότερη κατανάλωση στα καύσιμα.

Φούλαρε τη μπαταρία σου εν όψει Πάσχα

Εάν έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο η γεμάτη μπαταρία είναι απαραίτητη για ένα μεγάλο ταξίδι, καθώς μειώνει τις πιθανότητες ανεφοδιασμού. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οδηγείς με τέτοιο τρόπο, ώστε να πετυχαίνεις τη μέγιστη δυνατή οικονομία. Δηλαδή, στα νόμιμα όρια και στα «άτυπα» όρια του «Eco Driving».

Σχεδίασε τη διαδρομή σου

Καλό θα ήταν να κάνεις μία έρευνα στο Google Maps και να δεις τους σταθμούς ανεφοδιασμού (ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων) που περιλαμβάνει η διαδρομή σου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να επιλέξεις στρατηγικά το που θα κάνεις στάση και για πόσο. Με αποτέλεσμα να κάνεις έναν σύντομο ανεφοδιασμό στη μπαταρία ή το ρεζερβουάρ.

abb_img