Σκυλακάκης: η ομιλία του στο 8th HAEE Energy Transition Symposium

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση με ταχύτητα και αποδοτικότητα.

Η δεύτερη μέρα του 8th HAEE Energy Transition Symposium ξεκίνησε με πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης άνοιξε τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν άλλοι σημαντικοί ομιλητές, όπως ο πρόεδρος και CEO του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. Ο κύριος Σωτήρης Καπέλλος εκπροσώπησε την HELLENiQ Renewables, ενώ ο Βασίλης Γεωργίου εκπροσώπησε την εταιρεία Protasis.

Ανάγκη για ταχύτητα και αποδοτικότητα

Η κύρια θεματική της συζήτησης που είχε ο Υπουργός κύριος Σκυλακάκης με τον κύριο Ανδριοσόπουλο ήταν “The new state of play in the energy sector”. Ο Υπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως η ενεργειακή μετάβαση είναι κυρίως ζήτημα επενδύσεων. Τόνισε πως στην ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να ενεργούμε γρήγορα και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα μας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αυξήσουμε την αποδοτικότητα μας στο πώς ξοδεύουμε χρήματα. Θα πρέπει επίσης να παρατηρούμε πως λειτουργούν οι διεθνείς αγορές ενέργειας. Αυτό διότι τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως μια διεθνής ενεργειακή κρίση μπορεί να διακόψει προσπάθειες για ενεργειακή μετάβαση.

Ως προς το μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σχολίασε πως δεν λειτούργησε πολύ καλά μέσα στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, είπε πως αυτό το μοντέλο θα ήταν δύσκολο να αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος είναι τα διαφορετικά ενεργειακά συστήματα και συμφέροντα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά κάνουν μια ενδεχόμενη αλλαγή του μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού όχι πιθανή στο άμεσο μέλλον.

Η έναρξη του 8th HAEE Energy Transition Symposium – Cars Electric

Την ευθύνη των διαμορφωτών πολιτικής ανέδειξε ο κ. Σκυλακάκης

Ο κύριος Σκυλακάκης ανέφερε πως η ευθύνη των διαμορφωτών πολιτικής είναι μεγάλη. Πρόσθεσε, πως είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον σήμερα και να πάρει αποφάσεις διαμόρφωσης πολιτικών. Στη συνέχεια τόνισε ξανά την ανάγκη να είμαστε γρήγοροι και αποδοτικοί στην ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, είπε πως «δεν υπάρχει τρόπος να κινείσαι γρήγορα και κανείς να μην πληρώνει τίποτα». Κατέδειξε πως θα υπάρχει κάποιο κόστος για αυτές τις αλλαγές, ανεξαρτήτως των καλών προθέσεων.

Αλεξάνδρα Σδούκου: η ομιλία της στο 6ο Συνέδριο Υποδομών – Μεταφορών – Cars Electric

Η σημασία των διασυνδέσεων με άλλες χώρες

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το αν θα μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί εξαγωγό ενέργειας στο μέλλον, στάθηκε στη σημασία των επενδύσεων σε διασυνδέσεις μεταξύ γειτονικών, και όχι μόνο, χωρών με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα τόνισε πως «θα πρέπει να προωθήσουμε τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες, προκειμένου να μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια στο μέλλον».
Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε πως ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσέξουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και να δώσουμε προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

Σε άλλες ομιλίες της ημέρας, ο κύριος Γιαρέντης δήλωσε πως «ως ΔΑΠΕΕΠ έχουμε δημιουργήσει πολύ σταθερό και ξεκάθαρο πλάνο στρατηγικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Έκανε επίσης ξεκάθαρο πως «οι PPAs θα πρέπει να περνούν από τον ΔΑΠΕΕΠ». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο ΔΑΠΕΕΠ στο έργο του με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό. Ο κύριος Καππέλος από τη μεριά του δήλωσε πως η HELLENiQ Renewables αναπτύσσεται με σκοπό την παρουσία της και σε άλλες χώρες. Τέτοιες είναι η Ρουμανία, η Κύπρος ή ίσως και άλλες. Τέλος, ο κύριος Γεωργίου έδειξε αισιόδοξος για τη μελλοντική ανάπτυξη του ηλεκτρικού δικτύου. Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα δείχνει πολλή προσοχή για τις διεθνείς διασυνδέσεις με άλλες χώρες.

abb_img
spot_img