Test Drive || Mercedes-Benz EQA 250+: Αυτονομία Plus!

Δοκιμάζουμε την αμιγώς ηλεκτρική Mercedes-Benz EQA 250+ των 190 ίππων και η επιπλέον αυτονομία μας λύνει τα χέρια.

Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός ότι η Mercedes-Benz προσφέρει στο αγοραστικό κοινό μία πλήρη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων. Στη βάση της, ξεχωρίζει η εξαιρετική EQA 250, η οποία είναι ακόμη καλύτερη στην έκδοση «+». Όπως αντιλαμβάνεστε το «+» υποδηλώνει την ύπαρξη μεγαλύτερης μπαταρίας και αυξημένης αυτονομίας.

Σε γενικές γραμμές η εμφάνιση της EQA 250+ δεν έχει αλλαγές συγκριτικά με την απλή EQA 250. Σαφώς το βλέμμα τραβάει η προσθήκη «+» στην ονομασία του μοντέλου, στην πόρτα του πορτμπαγκάζ. Όμως η ουσία κρύβεται στις στοχευμένες κινήσεις των Γερμανών σχεδιαστών, για αύξηση της συνολικής αυτονομίας.

Στο πακέτο Range Plus της 250+, αρχικά έχουν αφαιρεθεί οι ράγες οροφής, ενώ προσφέρει πιο χαμηλή απόσταση από το έδαφος. Επιπλέον, η τριπλέτα προφυλακτήρας-μάσκα-ζάντες, έχουν ανασχεδιαστεί για μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης. Όμως και το πάτωμα έχει άλλο κάλυμμα, για καλύτερη διαχείριση της ροής του αέρα κάτω και γύρω από την EQA.

Test Drive || Mercedes-Benz EQA 300 4MATIC: Πολύ-τέλεια!

Test Drive || Mercedes-Benz EQA 250+: Αυτονομία Plus!

Το εσωτερικό της είναι στα γνωστά πρότυπα της Mercedes-Benz

Από την πρώτη επαφή με τον εσωτερικό διάκοσμο της, είναι αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν αλλαγές συγκριτικά με την EQA 250. Η ενιαία διάταξη Widescreen με τις 2 οθόνες των 10,25 ιντσών (από 7 ίντσες η κάθε μία στη βασική έκδοση) κερδίζει το ενδιαφέρον. Θετικά σχόλια αποσπούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά υλικά που αποτελούν την καμπίνα, όπως και η μεταξύ τους συναρμογή.

Το σύστημα πολυμέσων MBUX απογειώνει τον τεχνολογικό χαρακτήρα της EQA 250+ και μόλις το συνηθίσει ο οδηγός θα το λατρέψει. Στο πίσω κάθισμα, οι επιβάτες είναι άνετοι με αρκετό χώρο για το κεφάλι και τα πόδια τους. Παράλληλα, ο χώρος αποσκευών προσφέρει 340 λίτρα για μεταφορά αντικειμένων όλων των ειδών.

Test Drive || Στο Ναύπλιο με την Mercedes-Benz EQB 250

Test Drive || Mercedes-Benz EQA 250+: Αυτονομία Plus!

Η αύξηση της αυτονομίας είναι σημαντική

Η Mercedes-Benz EQA 250+ διαθέτει μπαταρία 70,5 kWh (ωφέλιμη χωρητικότητα), 4,0 kWh παραπάνω από την απλή EQA 250 (66,5 kWh). Σύμφωνα με την γερμανική φίρμα, οι εν λόγω επιπλέον κιλοβατώρες προσφέρουν 100 χιλιόμετρα παραπάνω αυτονομίας.

Δηλαδή από τα 424-430 χιλιόμετρα της EQA 250, η 250+ διανύει έως και 540 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Στην πράξη βέβαια, ο οδηγός απολαμβάνει με ευκολία 460-480 χιλιόμετρα μέχρι να ξαναφορτίσει. Και όλα αυτά, χωρίς να χάνει σε επιδόσεις, με τη διαδικασία του 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 8,9 δευτερόλεπτα. Βέβαια την τελική ταχύτητα την περιορίζει ο ηλεκτρονικός κόφτης στα 160 χλμ./ώρα.

Test Drive || Mercedes-Benz EQC: Ηλεκτρική πολυτέλεια!

Test Drive || Mercedes-Benz EQA 250+: Αυτονομία Plus!

Απολαυστική στον δρόμο

Από τα πρώτα μέτρα που θα καλύψει κανείς με την EQA 250+ είναι αντιληπτή η άνεση. Παρά την πιο χαμηλή ανάρτηση, η ποιότητα κύλισης είναι σε υψηλά επίπεδα, με τις κλίσεις στις στροφές να παραμένουν σε λογικά επίπεδα, για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Εντός πόλης η ανάρτηση κάνει εξαιρετική δουλειά, αφήνοντας εκτός καμπίνας τα κακώς κείμενα του οδοστρώματος. Αν τώρα οδηγήσει κανείς την Mercedes-Benz EQA 250+ σε επαρχιακό δίκτυο και πάλι θα ικανοποιηθεί. Ακόμη και υπό έντονη πίεση, η EQA+ παραμένει ασφαλής χάρη στα υψηλά περιθώρια πρόσφυσης. Οι καλές εντυπώσεις συνεχίζονται και στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο.

Η λειτουργία της ανάρτησης και η πολύ καλή ηχομόνωση αξιοποιούν στο μέγιστο την απουσία μηχανικών θορύβων, προσφέροντας ήσυχα ταξίδια. Θετικές εντυπώσεις μας άφησε και η ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση. Είναι τόσο καλή η λειτουργία του, με τον οδηγό μαθαίνει εύκολα τον τρόπο επιβράδυνσης του οχήματος αφήνοντας απλά το… γκάζι.

Test Drive || Δοκιμάζουμε τη Mercedes-Benz E 300 e!

Ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρικό μοντέλο

Η Mercedes-Benz δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πώς οραματίζεται την ηλεκτροκίνηση. Με ποιοτικά μοντέλα, τα οποία δεν γεμίζουν άγχος τον οδηγό, χάρη στην αυτονομία που παρέχουν. Τέλος, αν και η Mercedes-Benz EQA 250+ κοστίζει 2.000 ευρώ παραπάνω από την EQA 250 (από 52.200 ευρώ), η αλήθεια είναι ότι τα αξίζει και με το… παραπάνω.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γράτσος

abb_img