Θα βάζατε ουίσκι αντί για βενζίνη στο αυτοκίνητο σας;

Το ουίσκι και τα απόβλητα της απόσταξης του ερευνούν οι άνθρωποι της Celtic Renewables, για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Εκτός από την αιθανόλη στα βιοκαύσιμα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τη βιοβουτανόλη. Η βιοβουτανόλη, λοιπόν, παράγεται από τα απόβλητα απόσταξης του ουίσκι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των ορυκτών καυσίμων. Τη βιοβουτανόλη, μάλιστα την αναμειγνύουν με τη βενζίνη, κατά παρόμοιο τρόπο με την αιθανόλη.

Κίνα: Οι επενδύσεις στο υδρογόνο είναι το μέλλον

Από το ουίσκι στη βιοβουτανόλη

Για να παρασκευάσει κανείς ουίσκι θα χρειαστεί νερό, μαγιά και σιτηρά. Το 10% των προαναφερθέντων συστατικών αποτελεί ουσιαστικά το ουίσκι. Το υπόλοιπο 90% είναι απόβλητα απόσταξης και καταλήγουν στη θάλασσα ή στην παραγωγή ενός είδους ζωοτροφής.

Η σκωτσέζικη εταιρεία, λοιπόν, Celtic Renewables χρησιμοποιεί τα απόβλητα απόσταξης του ουίσκι για την παραγωγή βιοβουτανόλης. Επιπλέον, χρησιμοποιούν το βιοκαύσιμο σε δοκιμές αντί για ορυκτά καύσιμα. Η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή του πρώτου της διυλιστηρίου τον Οκτώβριο του 2021 και ακολουθούν άλλα πέντε.

Έρευνα: Απίθανη η χρήση κυψελών υδρογόνου στα αυτοκίνητα

Ουίσκι: Το νέο βιοκαύσιμο;

Τα χαρακτηριστικά της βιοβουτανόλης

Η βιοβουτανόλη μοιάζει χημικά περισσότερο με τη βενζίνη σε σχέση με την αιθανόλη και είναι πιθανή η αντικατάσταση της από το παράγωγο του ουίσκι. Καμία, βέβαια, αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει πιστοποιήσει τη λειτουργία ενός κινητήρα με αποκλειστική χρήση βιοβουτανόλης.

Η νέα Alpine A4810 με υδρογόνο!

Η βιοβουτανόλη, λοιπόν, είναι κατά 25% με 30% πιο αποδοτική σε σχέση με τη βιοαιθανόλη. Επιπλέον, η αποθήκευση της και ο χειρισμός της είναι ασφαλέστερος, καθώς διαθέτει χαμηλότερη πίεση ατμού και κατά 25%περισσότερη ενέργεια. Τέλος, είναι εύκολη η ανάμειξη της με βενζίνη, diesel ή βιοντίζελ, χωρίς να είναι απαραίτητη η μετατροπή των δεξαμενών.

Η νέα Alpine A4810 με υδρογόνο!

Τι κάνουν οι άλλες εταιρείες παραγωγής ουίσκι

Εκτός από τη βιοβουτανόλη υπάρχει και η λύση του βιοαερίου. Η παραγωγός εταιρεία ουίσκι, Glenfiddich, μετέτρεψε το στόλο φορτηγών παράδοσης της για λειτουργία με βιοαέριο και όχι με βιοβουτανόλη. Το θετικό στο όλο εγχείρημα, λοιπόν, είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 95% με τη χρήση βιοαερίου.

 

abb_img
spot_img