Τι κλέβουν από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Μια νέα «μόδα» έχει εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό, με τους κλέφτες να έχουν βάλει στο μάτι κάτι συγκεκριμένο από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Ως γνωστόν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης είχαν αγανακτήσει με τις κλοπές καταλυτών. Τώρα πονοκέφαλο έχουν και όσοι έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Βλέπετε η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης και η αύξηση των EV οχημάτων, μετέβαλλε σημαντικά τις προτιμήσεις των κλεφτών.

Κύπρος: Επένδυση 1,22 δισ. ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τέλος οι καταλύτες, ζήτω τα καλώδια φόρτισης

Τι κλέβουν από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Σίγουρα θα θυμάστε τους προηγούμενους μήνες τα άπειρα περιστατικά κλοπής καταλυτών από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο καταλύτης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τους κλέφτες, λόγω των πολύτιμων και σπάνιων μετάλλων που περιέχει, όπως ρόδιο, παλλάδιο, και πλατίνα, των οποίων οι τιμές πλησιάζουν την τιμή του χρυσού. Όμως η συνεχής εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης έχει φέρει στο προσκήνιο ένα νέο πολύτιμο στοιχείο εξοπλισμού των σχετικής τεχνολογίας οχημάτων. Ο λόγος φυσικά για τα καλώδια φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, με κόστος εκατοντάδων ευρώ. Αυτό σημαίνει υψηλή τιμή μεταπώλησης στη «μαύρη αγορά». Αντιλαμβάνεστε τα κέρδη που αφήνει στους λωποδύτες.

Τι ισχύει με το Φ.Π.Α. για τη φόρτιση ηλεκτρικών;

Δύσκολη υπόθεση η κλοπή καλωδίων αλλά γίνεται!

Βέβαια η κλοπή καλωδίων φόρτισης plug-in υβριδικών ή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, όταν φορτίζουν δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όπως γνωρίζετε όταν ένα ηλεκτρικό όχημα φορτίζει, υπάρχει μηχανισμός που δεν επιτρέπει την αφαίρεση του καλωδίου φόρτισης. Βέβαια για όλα υπάρχει τρόπος και στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά video που δείχνουν πως οι κλέφτες αφαιρούν τα καλώδια φόρτισης με ελάχιστη δύναμη.

Ο λόγος κλοπής των καλωδίων φόρτισης είναι η περιεκτικότητα τους σε χαλκό στο εσωτερικό τους. Ο χαλκός είναι μια ακριβή πρώτη ύλη που είναι ανάρπαστη στη «μαύρη αγορά». Για το λόγο αυτό οι κλέφτες αρκούνται απλά στο κόψιμο του καλωδίου, απλά για να εκμεταλλευτούν το χαλκό που περιέχει. Οι κλέφτες φροντίζουν να βρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φορτίζουν παρκαρισμένα σε σπίτια και όχι σε δημόσιους φορτιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τελευταίοι είναι σε καλά φωτισμένα και πολυσύχναστα μέρη. Η αστυνομία προτρέπει τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων να φορτίζουν σε κλειστά γκαράζ.

abb_img
spot_img