Το ηλεκτρικό Abarth 500e μπορεί και… βρυχάται!

Το αμιγώς ηλεκτρικό Abarth 500e παράγει ήχο ενός σπορ αυτοκινήτου με θερμικό κινητήρα, συμβάλλοντας στην οδηγική απόλαυση.

Η Abarth κάνει ένα μεγάλο βήμα στην ιστορία της με την παρουσίαση του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού Abarth 500e. Μάλιστα, το μοντέλο διαθέτει με ένα εξελιγμένο σύστημα παραγωγής ήχου, το οποίο είναι μοναδικό για την κατηγορία του. Ειδικότερα, το Abarth 500e έχει την ικανότητα να παράγει με απόλυτη πιστότητα τον ήχο ενός σπορ κινητήρα βενζίνης.

Το σύστημα αυτό έγινε πραγματικότητα από την ιταλική μάρκα σε συνεργασία με το Stellantis Sound Design Studio. Η εν λόγω δημιουργία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του τμήματος NVH (Noise, Vibration and Harshness) της Stellantis στην Ιταλία. Μάλιστα, είναι το ίδιο τμήμα, όπου έλαβε χώρα η ηχητική εξέλιξη του συστήματος εξαγωγής των Abarth 595 και 695.

Abarth 500e: Ο Σκορπιός ηλεκτρίστηκε και επίσημα!

Το Abarth 500e μπορεί και… βρυχάται!

Σχεδόν 3 χρόνια διήρκησε η εξέλιξη του ήχου που παράγει το Abarth 500e

Το πρόγραμμα εξέλιξης είχε συνολική διάρκεια περίπου 2 χρόνια. Μάλιστα, περισσότερες από 6.000 ώρες αφιερώθηκαν στην ανάλυση και δημιουργία του ιδανικού ήχου για κάθε φάση της οδήγησης. Ωστόσο, οι ειδικοί του τμήματος NVH εστίασαν τόσο στη δημιουργική πλευρά του προγράμματος, όσο και στην τεχνολογική καινοτομία.

Μέρος των δοκιμών έγιναν σε ειδικό θάλαμο, μία εγκατάσταση με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και απόλυτη ηχητική μόνωση. Ειδικότερα, ο θάλαμος προσομοιώνει την ακουστική ενός δρόμου και ελαχιστοποιεί τις παρεμβολές. Έτσι, οι τεχνικοί μπορούν να ρυθμίσουν με απόλυτη ακρίβεια τον ήχο που παράγει το σύστημα του αυτοκινήτου.

Το νέο Abarth 500e «ηλεκτρίζει» την Ευρώπη

Για να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα, οι τεχνικοί κατέγραψαν τον ήχο του σε διάφορες φάσεις της λειτουργίας του. Για παράδειγμα, κατά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση, αλλά ακόμη και την στιγμή που ξεκινά ή παύει η λειτουργία του. Έπειτα, έλαβε χώρα η ανάλυση των ηχογραφήσεων ώστε να γίνει αναγνώριση των βασικών ακουστικών συχνοτήτων της Abarth.

Το Abarth 500e «ηλεκτρίζει» τον Miki Biasion

Οι δοκιμές έγιναν τόσο σε στούντιο όσο και στο φυσικό περιβάλλον, ώστε να υπάρξει η ιδανική μίξη. Στόχος ήταν ο ρεαλιστικός ήχος και η ακουστική απόλαυση για τον οδηγό. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, καλύπτονται όλες οι προδιαγραφές που επιβάλλει η νομοθεσία για τις στάθμες θορύβου.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η λεπτομέρεια στην οποία έφτασαν οι τεχνικοί, ώστε η ένταση του συστήματος να είναι ανάλογη της ταχύτητας. Παράλληλα, εμφανίζει σχετική διαφοροποίηση μεταξύ του ήχου μέσα στο αυτοκίνητο και του εξωτερικού ήχου. Ακόμα και στο ρελαντί, υπάρχει ο χαρακτηριστικός θόρυβος της εξάτμισης Abarth Record Monza. Τέλος, το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό ακόμη και να «μαρσάρει».

Το νέο Abarth 500e θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, οι παραγγελίες για τους ενδιαφερόμενους να ξεκινούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Στο παρακάτω video μπορεί να ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο που παράγει το ηλεκτρικό Abarth 500e:

Editorial