Το νέο Kia EV9 είναι μία… πηγή ενέργειας

Με τις σύγχρονες τεχνολογίες φόρτισης, το Kia EV9 θα είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας με χρήση και ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε μία διαδικασία συνεχούς εξέλιξης, αποσκοπώντας αρχικά στην βιώσιμη κινητικότητα. Βέβαια, οι περισσότερες μάρκες δημιουργούν νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα κάνουν τη ζωή μας με αυτά, πιο «πράσινη». Μάλιστα, ισχυρό παράδειγμα αποτελεί και η Kia, η οποία εφοδίασε το νέο EV9 με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες φόρτισης. Φυσικά, αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά το ίδιο το όχημα, αλλά την αποτελεσματικότητά του στην καθημερινότητα.

Νέο Kia EV9: Με κυριολεκτικά… πρωτότυπη σχεδίαση

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το νέο Kia EV9 διαθέτει τη λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L). Ειδικότερα, αυτή είναι μία τεχνολογία την οποία εισήγαγε η κορεάτικη φίρμα, στο EV6. Χρησιμοποιώντας την, ο χρήστης μπορεί να φορτίσει ή να τροφοδοτήσει με ρεύμα μέσω της μπαταρίας του μοντέλου, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές 220V. Ωστόσο, στο νέο Kia EV9, διαθέσιμη είναι μία ακόμα τεχνολογία, η Vehicle-to-Building (V2B).

Το Kia EV9 μας ανοίγει την… ηλεκτρική «καρδιά» του!

Το νέο Kia EV9 είναι μία… πηγή ενέργειας

Το νέο Kia EV9 τροφοδοτεί με ρεύμα ένα σπίτι για αρκετές μέρες

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Kia θα είναι διαθέσιμο σε 3 εκδόσεις, την RWD Standard, την RWD Long Range και την AWD. Στην δεύτερη και τρίτη εκδοχή, διαθέτει μία μπαταρία με χωρητικότητα 99,8 kWh. Έτσι, με το σύστημα Vehicle-to-Building και Vehicle-to-Home (V2B/V2H), μπορεί να γίνει αρκετά χρήσιμο για ένα νοικοκυριό. Σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να τροφοδοτήσει ένα σπίτι με ρεύμα από 5 έως και 10 μέρες.

Ωστόσο, το ηλεκτρικό μοντέλο δεν σταματάει εκεί, αφού διαθέτει ακόμη ένα σύστημα, το Vehicle-to-Grid (V2G). Πιο συγκεκριμένα, με αυτό μπορεί να επιστρέψει την πλεονάζουσα ενέργεια στο δίκτυο, ενεργοποιώντας μία επιπλέον παροχή στον χρήστη. Επιπλέον, στο μέλλον οι εταιρείες ηλεκτροδότησης, πιθανότατα να παρέχουν φθηνότερο ρεύμα σε αυτούς που ενισχύουν το δίκτυο με αυτόν τον τρόπο.

Kia Concept EV5: O μικρός «αδελφός» του EV9

Το νέο Kia EV9 είναι μία… πηγή ενέργειας

Ωστόσο, σκεφθείτε έναν κόσμο, όπου χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνδέονται στο δίκτυο. Έτσι, θα μπορούν να λειτουργούν ως ένας επιπλέον σταθμός παραγωγής ενέργειας, για μικρά χρονικά διαστήματα. Οι προπαραγγελίες του μοντέλου θα ξεκινήσουν από την Κορέα το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές.

Editorial