Το πλάνο των ΗΠΑ για να γίνουν παγκόσμια δύναμη στην ανακύκλωση μπαταριών

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο της προεδρίας του να γίνουν οι ΗΠΑ ένα «υπερ-εργοστάσιο» παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Μέρος αυτού του πλάνου, σύμφωνα με το Reuters που μεταφέρει πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων, είναι η προώθηση της ανακύκλωσης μπαταριών στις ΗΠΑ, ώστε να επαναχρησιμοποιείται το λίθιο και άλλα μέταλλα.

Αρχικά, ο Μπάιντεν είναι υπέρμαχος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όμως στόχος του είναι και η μείωση του ποσοστού εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα.

Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο, όχι μόνο την ανακύκλωση μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και τη μειωμένη χρήση μετάλλων σε αυτές. Για την εκπόνηση και υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα συνεργαστούν διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Οι πρώτες αναφορές από κάποιες υπηρεσίες, ίσως προκύψουν και βγουν στη δημοσιότητα πολύ σύντομα.

Η “επιθετική πολιτική” των Δημοκρατικών για το Κλίμα

Οι Δημοκρατικοί ασκούν «επιθετική πολιτική» όσον αφορά στα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, ώστε έως το 2030 η πλειονότητα των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ να είναι ηλεκτροκίνητα, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι έως το 2040 όλα τα αυτοκίνητα στους αμερικανικούς δρόμους να είναι ηλεκτροκίνητα.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία «εκτόξευσε» τις μετακινήσεις με e-bikes στις ΗΠΑ

Ένα ζήτημα που προκύπτει είναι πως τα αμερικανικά ορυχεία κοβαλτίου, λίθιου και άλλων σπάνιων μεταλλευμάτων, που εξορίσουν τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καλούνται να αντιμετωπίσουν τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπάιντεν σκοπεύει να απευθυνθεί σε ορυχεία “φιλoαμερικανικών” χωρών για να προμηθευτεί τα μέταλλα που χρειάζονται για την κατασκευή των μπαταριών για τα EV.

Το πλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης, όμως, δεν μένει εκεί, αλλά προβλέπονται σοβαρά κίνητρα που θα δώσουν ώθηση στην επένδυση ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της ανακύκλωσης μπαταριών, καθώς και σε κονδύλια που θα διατεθούν στην επιστημονική έρευνα.

Τα κίνητρα για την ώθηση της ανακύκλωσης μπαταριών 

Απώτερος σκοπός του σχεδίου είναι η αύξηση της ανακύκλωσης μπαταριών παλαιότερων ηλεκτρικών οχημάτων και των εξαρτημάτων τους, ώστε να υπάρχει μικρότερη ζήτηση για εξόρυξη ορυκτών μετάλλων.

«Μία μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει το λίθιο είναι η δυνατότητα ανακύκλωσης. Μπορούμε να γίνουμε παγκόσμια δύναμη στην ανακύκλωση λιθίου από τις υπάρχουσες μπαταρίες και να το επαναχρησιμοποιούμε στις νέες μπαταρίες», σχολίασε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος θέλει να δει περισσότερα εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών να δημιουργούνται στις ΗΠΑ, κάνοντας αναφορά και στο νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών που έχει ήδη αναγγελθεί και θα κατασκευαστεί στο Μεξικό από την κινέζικη εταιρεία Ganfeng Lithium Company, και το οποίο θα προμηθεύει την αμερικανική αγορά με μπαταρίεες για ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε επίσης: Ο γρίφος της ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και η… λύση του

abb_img
spot_img