Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο βγαίνει στους δρόμους της Ευρώπης

Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι εδώ

Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι γεγονός. Το PAL-V Liberty θα κυκλοφορεί πλέον στους δρόμους της Ευρώπης.

Το PAL-V Liberty είναι ένα διθέσιο τρίκυκλο όχημα που μπορεί να μετατραπεί σε γυροπλάνο/γυροκόπτερο μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Το συγκεκριμένο όχημα που έχει σκοπό να γίνει το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο, πήρε άδεια κυκλοφορίας για την Ευρώπη, καθώς πέρασε όλα τα απαιτούμενα τεστ.

Μετά από πλήρες πρόγραμμα δοκιμών υψηλής ταχύτητας σε πίστες, επιβράδυνσης, εκπομπών ρύπων και θορύβου, το PAL-V Liberty απέκτησε πινακίδες κυκλοφορίας στην Ολλανδία, που του επιτρέπουν να ξεκινήσει δοκιμές σε δημόσιο οδικό δίκτυο.

Το τρίτροχο όχημα βάρους 660 kg έχει πτυσσόμενη έλικα στην οροφή, που του επιτρέπει να μεταμορφώνεται σε gyrocopter μέσα σε 5-10 λεπτά.

Διαθέτει δύο κινητήρες Rotax – έναν με απόδοση 200 PS για την πτήση και έναν με 100 PS για την κίνηση στο δρόμο (με τελική 160 km/h, επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9” και κατανάλωση βενζίνης 9 lt/100km).

Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πτήση του απαιτείται άδεια πιλότου και η απογείωση και η προσγείωση μπορούν να γίνουν μόνο σε αεροδρόμια, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσει άδεια πτήσεων από την European Aviation Safety Agency (EASA), μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις για πτήσεις, ώστε να μπορεί πλέον νόμιμα όχι μόνο να κυκλοφορεί στους δημόσιους δρόμους, αλλά και όποτε το απαιτούν οι συνθήκες να ξεκινά εναέριες πτήσεις.

Η ”τσουχτερή” τιμή και η μεγάλη ζήτηση

Η τιμή του PAL-V Liberty θα ξεκινά από τα 399.000 δολάρια για την έκδοση Sport Edition και θα φτάνει τα 99.000 δολάρια για το εικονιζόμενο PAL-V Liberty Pioneer Edition. 

Παρά την υψηλή τιμή του οχήματος οι παραγγελίες, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Μάλιστα όπως αναφέρει η εταιρεία το 80% των ενδιαφερόμενων δεν έχουν εμπειρία πτήσης οπότε έχουν ήδη ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

abb_img
spot_img