Το Yara Birkeland είναι το πρώτο ηλεκτρικό και αυτόνομο φορτηγό πλοίο του κόσμου

Το όνομά του είναι «Yara Birkeland» και είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο και αυτόνομο φορτηγό πλοίο του κόσμου με μηδενικές εκπομπές ρύπων!

Το Yara Birkeland παραδόθηκε στη νορβηγική εταιρεία Yara Norge AS τον Νοέμβριο του 2020 και αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο λιμάνι του Horten, όπου οι ναυπηγοί διενεργούν εργασίες και δοκιμές στο σύστημα αυτόνομης λειτουργίας του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, προς τα τέλη του 2021 υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμο για την επίσημη έναρξη των δρομολογίων του.

Το Yara Birkeland παραγγέλθηκε από την Yara το 2017 και ναυπηγήθηκε από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Maritime. Το σκαρί κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο της Vard Braila στη Ρουμανία.

Προβλήματα στη διαδικασία εξέλιξης

Η ναυπήγηση του φορτηγού πλοίου σταμάτησε τον Μάιο του 2020, λόγω απαιτητικών ζητημάτων που έπρεπε να επιλυθούν στον τομέα του αυτόνομου εφοδιασμού.

Το «παρθενικό» του δοκιμαστικό ταξίδι ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, ταξιδεύοντας για, σχεδόν, επτά ώρες από το Brevik στο Horten, σύμφωνα με το MarineTraffic.

Η Kongsberg Maritime το 2017 είχε δημοσιοποιήσει ένα βίντεο για το Yara Birkeland, το οποίο παρουσίαζε μία γενική εικόνα του φορτηγού πλοίου, το οποίο εκείνη την περίοδο βρισκόταν ακόμα υπό κατασκευή.

Μάλιστα, η Kongsberg εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν πολύ αισιόδοξη, αφού στην περιγραφή του βίντεο σημείωνε πως «η ναυπήγηση θα ολοκληρωνόταν το δεύτερο μισό του 2018», αλλά μάλλον αυτό αναμένεται να συμβεί φέτος.

Διαβάστε επίσης: Η Volvo θα εξοπλίζει με ιδιαίτερους ήχους τα ηλεκτρικά φορτηγά της

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hellenic Shipping News, η νορβηγική εταιρεία Yara δήλωσε πως, τη συγκεκριμένη περίοδο, η προτεραιότητα της εταιρείας για το Yara Birkeland είναι να ξεκινήσει η μεταφορά εμπορευμάτων του φορτηγού πλοίου με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Μένουν οι τελευταίες… τεχνολογικές πινελιές

Όπως τονίζει η ίδια ιστοσελίδα, οι νέες κατασκευές στο εργοστάσιο της Herøya έχουν ολοκληρωθεί και μένουν μόνο κάποιες ακόμα διεργασίες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές φθινόπωρο, ώστε  το Yara Birkeland να ξεκινήσει επίσημα τα δρομολόγια.

Το Yara Birkeland θα μεταφέρει, περίπου, το 40 με 60% του όγκου εμπορευμάτων της Yara, έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα γίνονται προετοιμασίες στο Yara Birkeland, ώστε να ολοκληρωθεί και η πρώτη φάση του προγράμματος εκτέλεσης δρομολογίου με μειωμένο προσωπικό.

Όταν επιτευχθεί και αυτός ο στόχος, τότε το φορτηγό πλοίο θα έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης, ώστε σε δύο χρόνια, όπως εκτιμάται, να είναι πλήρως αυτόνομο και να μη χρειάζεται την ανθρώπινη παρέμβαση για τη λειτουργία του.

Διαβάστε επίσης: Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι μποτ του κόσμου βρίσκεται στη Νορβηγία

abb_img
spot_img