PHAETONS: Υβριδικό σύστημα φωτισμού στον Δήμο Βριλησσίων

Μια φιλική προς το περιβάλλον δωρεά, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, στον Δήμο Βριλησσίων.

Ακούστε το άρθρο

Ένα βήμα πιο κοντά στα οφέλη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας βρίσκεται ο Δήμος Βριλησσίων με την τοποθέτηση δύο συστημάτων φωτισμού PHAETONS, στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (ΤΥΠΕΤ), τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα με έναν συνδυασμό αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Τα συστήματα φωτισμού PHAETONS αποτελούν δωρεά του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και βασικός τους στόχος είναι τόσο ο έλεγχος, όσο και η διαχείριση του φωτισμού οδών, πλατειών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, δρόμων που βρίσκονται έξω από τον αστικό ιστό καθώς και απομακρυσμένων περιοχών.

Τα συστήματα PHAETONS του «Δημόκριτου»

Η προσφορά των δύο συστημάτων PHAETONS από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», συμβάλλει στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη από την εκμετάλλευση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Το εν λόγω αυτόνομο, υβριδικό, έξυπνο σύστημα οδικού φωτισμού ανέπτυξαν οι φορείς ΕΚΕΦΕ «Δ», ΕΚΕΤΑ, ENERCO. Όπως επίσης, και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Στο πλαίσιο Ερευνητικού – Αναπτυξιακού προγράμματος για τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση αυτών στη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων (smart cities).

Το υψηλό κόστος ενέργειας στρέφει ολοένα και περισσότερους Ισπανούς στα ηλιακά πάνελ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικότερες

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι οικονομικότερες επιλογές στην τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η νέα μελέτη προέρχεται από το Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE), ένα αξιόλογο ερευνητικό ίδρυμα στη Γερμανία.

Η μελέτη εξετάζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από διαφορετικούς τύπους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ουσία, η έρευνα μελετά το μέσο κόστος ανά kWh καθόλη τη διάρκεια ζωής των έργων. Αυτό σημαίνει την ανάλυση δεδομένων ακόμα και για 20 χρόνια.

Η ανάλυση έγινε στη Γερμανία όπου υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως, άρα μικρότερες ευκαιρίες για περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

 Αλεξάνδρα Σδούκου: Η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας

Τα ηλιακά πάνελ είναι οικονομικά και τα συστήματα ηλιακών σταθμών εξορθολογισμένα, που η ηλιακή ενέργεια είναι αρκετά οικονομική.

Τέλος, το εύρος κόστους ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού που προέκυψε από την μελέτη ήταν από 3,12 σεντ/kWh έως 11,01 σεντ/kWh. Η ομάδα του Fraunhofer προέβλεψε, επίσης, πώς αυτά τα στοιχεία θα αλλάξουν έως το 2030 και έως το 2040.

abb_img