Υπεγράφη η συμφωνία που θα μετατρέψει τη Χάλκη σε «πράσινο» και «έξυπνο» νησί

Υπεγράφη σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της γαλλικής πρεσβείας και έξι επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα για το νησί της Χάλκης, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου GR-eco για μετατροπή των μικρών νησιών του Αιγαίου που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διασυνδέσεων σε «πράσινα» νησιά.

«Τα νησιά που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα των διασυνδέσεων εισέρχονται σε νέα εποχή, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, συμμετοχή των πολιτών, αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων, κινητικότητα μηδενικών ρύπων και “πρασίνισμα” του τουρισμού», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής του μνημονίου που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ.

Σκρέκας: Η Χάλκη γίνεται το σύμβολο της Ελλάδας που θέλουμε την επόμενη ημέρα της πανδημίας

«Προβλέπεται, παράλληλα, η εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας, διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων, εφοδιασμός ξενοδοχείων και εστιατορίων με βιολογικά προϊόντα. Η Χάλκη γίνεται το σύμβολο της Ελλάδας που θέλουμε την επόμενη ημέρα της πανδημίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Patrick Maisonnave, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος της Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης.

Διαβάστε επίσης: Σαντορίνη: Η επόμενη στάση της ηλεκτροκίνησης στη νησιωτική Ελλάδα

Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει:

  • Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 μεγαβάτ, μέσω της οποίας θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού. Ήδη ο Δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι έχουν συστήσει ενεργειακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στα οφέλη της δράσης. Το κόστος εγκατάστασης του πάρκου αναλαμβάνει η ΔΕΗ και τη διαχείριση οι AKUO Energy και OMEXOM/Vinci Energies.
  • Τη δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων για χρήση από τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive.
  • Την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από τη Vodafone, που θα επιτρέψει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, ανάπτυξη δράσεων τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Χάλκης, αλλά και τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε summer camps στο νησί, την προσέλκυση τουρισμού ψηφιακών νομάδων και τη βελτίωση της καθημερινότητας τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι με τις λύσεις που προωθούνται, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2.576 τόνους ετησίως και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 260.000 ευρώ το χρόνο, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας από το δημόσιο φωτισμό και αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Γάλλος Πρέσβης: Βλέπουμε τη Χάλκη σαν το πρώτο βήμα

Στην παρέμβασή του ο πρέσβης της Γαλλίας χαιρέτισε τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση συμμερίζεται τους στόχους αυτούς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας.

«Βλέπουμε τη Χάλκη σαν το πρώτο βήμα. Θα πάμε και σε άλλα νησιά για να κάνουμε το ίδιο έργο. Η ενεργειακή μετάβαση των νησιών αποτελεί κοινωνικό ζήτημα ύψιστης σημασίας», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Το έργο της Χάλκης εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR-eco, η οποία στηρίζεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του 2017 για καθαρή ενέργεια στα νησιά και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

Οι έξι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι η ΔΕΗ, ο όμιλος Συγγελίδη / Citroen, η AKUO Energy Greece, η OMEXOM/Vinci Energies, η Vodafone Ελλάδος και η ALD Automotive.

Διαβάστε επίσης: Η κούρσα των «πράσινων νησιών» της Ελλάδας

abb_img
spot_img