ΥΠΕΝ: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για ενεργειακά ζητήματα

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών και τα αμοιβαία οφέλη που θα αποκομίσουν από την εφαρμογή του Μνημονίου σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 υπεγράφη Μνημόνιο (MoU) μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για περαιτέρω συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Υπουργός Ενέργειας, κ. Ρούμεν Ράντεφ. Η υπογραφή του Μνημονίου έλαβε χώρα στο ΥΠΕΝ.

Παρούσες στη διαδικασία ήταν η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και η Υφυπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, κυρία Ίβα Πετρόβα. Επίσης, παρών ήταν και ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα, κύριος Βαλεντίν Ποριάζοβ.

ESMC: Ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών – Cars Electric

Οι στόχοι του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο χωρών σύμφωνα με το ΥΠΕΝ

Το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο χωρών έχει ως σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που αφορούν τον ενεργειακό τομέα. Συγκεκριμένα, επιδιώκει την αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και την κατασκευή και επέκταση δικτύων μεταφοράς υδρογόνου.

Επιπλέον, επιδιώκει τη βελτιστοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και υδρογόνου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στόχο της αποτελεί η ύπαρξη μιας αειφόρου και προβλέψιμης αγοράς. Ο συγκεκριμένος στόχος θα αποτελέσει το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και με τις ρυθμιστικές αρχές.

Παράλληλα, το Μνημόνιο Συνεργασίας προωθεί τη συνέχιση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού για τη διαχείριση και την εξισορρόπηση των συστημάτων των δύο χωρών. Τέλος, αποσκοπεί στην προώθηση κοινών έργων ενωσιακού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Όσον αφορά αυτό, στόχο θα έχει τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Σκυλακάκης: Ανάγκη αλληλεγγύης για προσαρμογή στην κλιματική κρίση – Cars Electric

Η συνάντηση Υπουργών στην Αθήνα το διήμερο 18 και 19 Ιανουαρίου 

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διμερής συνάντηση των Υπουργών, κ. Σκυλακάκη και κ. Ράντεφ, καθώς και η συνακόλουθη υπογραφή του Μνημονίου περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών, ανήκουν στο σύνολο των δράσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του «Ministerial meeting of the High Level Group on Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC). Το CESEC λαμβάνει χώρα στην Αθήνα το διήμερο 18 και 19 Ιανουαρίου 2024.

 

 

abb_img
spot_img