Σκυλακάκης: Ανάγκη αλληλεγγύης για προσαρμογή στην κλιματική κρίση

Η ομιλία που έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Στις 15-16 Ιανουαρίου 2024 έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες η Άτυπη Σύνοδος Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τον κ. Σκυλακάκη συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης. Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Έλληνας Υπουργός συνέδεσε τα κόστη της προσαρμογής στην κλιματική κρίση με την ανάγκη για αλληλεγγύη.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως «τα κόστη της προσαρμογής στις περισσότερο ευάλωτες περιοχές θα είναι πολύ μεγάλα». Παράλληλα, ανέφερε πως τα ακραία φυσικά φαινόμενα που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια έχουν ως αιτία ανθρώπινες δραστηριότητες. Έτσι, οι λιγότερο ευάλωτες περιοχές φέρουν, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξημένες ευθύνες αλληλεγγύης, προκειμένου να στηρίξουν τις περισσότερο ευάλωτες περιοχές.

MYTILINEOS: Τα φωτοβολταϊκά στη Χιλή και η ολοκλήρωση χρηματοδότησης – Cars Electric

H ανάγκη συνεργασίας σε ιδιωτικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός σημείωσε πως τον τελευταίο χρόνο το κόστος για να ανταπεξέλθει η χώρα στις ζημίες των πλημμύρων που την έπληξαν αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Ειδική αναφορά έκανε για περιπτώσεις ανάγκης μετεγκατάστασης χωριών, καθώς και ανάγκη στήριξης των αγροτών που «έχασαν» τη γη τους. Επισήμανε, λοιπόν, την ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα μέσω ασφάλισης για κλιματικούς κινδύνους. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνδρομή στο έργο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

ΔΕΗ blue: Εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για νέα σημεία ταχυφόρτισης – Cars Electric

Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Σκυλακάκης όσον αφορά το ζήτημα των προϋπολογισμών

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε επίσης πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα διαθέσιμα κονδύλια για προσαρμογή στα κλιματικά δεδομένα, που αφορούν κυρίως ευάλωτες περιοχές, να έιναι ανεπαρκή. Επομένως, «θα απαιτηθεί δραστική επαναξιολόγηση των κοινοτικών και των εθνικών προϋπολογισμών και κατά συνέπεια των δημοσιονομικών στόχων». Αναφερόμενος στις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», τόνισε πως «Είμαστε, ήδη, στο νέο κλίμα. Δεν θα έχουμε κλιματική αλλαγή, Το κλίμα έχει, ήδη, αλλάξει».

Διεθνείς διασυνδέσεις: Ο δρόμος για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και εξαγωγέα ενέργειας – Cars Electric

Η ανάγκη για ακριβέστερα κλιματικά προγνωστικά μοντέλα

Τέλος, πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης ακριβέστερων κλιματικών προγνωστικών μοντέλων. Αυτά τα βελτιωμένα μοντέλα θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πιο αξιόπιστες προβλέψεις όσον αφορά τις επιπτώσεις του νέου κλίματος. Έτσι, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε πιο αποτελεσματικά πλάνα αντιμετώπισης των επιπτώσεων και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

 

abb_img
spot_img