Υπουργείο Ναυτιλίας: Στο τραπέζι η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

H απανθρακοποίηση της ναυτιλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας με τον Γάλλο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας.

Ακούστε το άρθρο

H απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με το Γάλλο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, Olivier Dussopt.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Στο τραπέζι η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της διεθνούς ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, η Ελλάδα, διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Κέντρου Ερευνών Εναλλακτικών Ναυτιλιακών Καυσίμων και Τεχνολογίας, ενώ, επίσης, προτείνει το κόστος των περιβαλλοντικών μέτρων να είναι σύμφωνο με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ναυτιλία υπεύθυνη για το 3% των συνολικών εκπομπών

Να θυμίσουμε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας προ ημερών σε συζήτηση με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, Τζέφρι Σακς, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Athens ESG & Climate Crisis Summit», που διοργάνωσε «Η Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχε μιλήσει, εκτός των άλλων και για το ζήτημα της ναυτιλίας, καθώς όπως είπε «ελέγχουμε πάνω από το 50% του εμπορικού στόλου σε επίπεδο ΕΕ».

Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι, αλλά δίχως να το κάνουμε αμυντικά, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι, όντως, η ναυτιλία ευθύνεται για το 3% των συνολικών εκπομπών. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Θα πρέπει να καινοτομήσουμε σε τεχνολογικό επίπεδο, να συνεργαστούμε με τους μεγάλους παίκτες, τους μεγάλους κατασκευαστές κινητήρων, τα μεγάλα ναυπηγεία.

Πραγματικά μπορούμε να γίνουμε πολύ πιο παραγωγικοί και εποικοδομητικοί εάν υιοθετήσουμε αυτή την προσέγγιση ως ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία».

⇒ Ελληνες εφοπλιστές: Δεσμευόμαστε να συνδράμουμε στην απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Κάλεσμα του Μητσοτάκη στους Ελληνες εφοπλιστές για την πράσινη μετάβαση

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας σε ζωντανή μετάδοση με τον δημοσιογράφο Άνταμ Μπόλτον, στο Sky News, αμέσως μετά την ομιλία του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πράσινη μετάβαση, επενδύοντας περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον της βιώσιμης ναυτιλίας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι πολύ καλές, και εκτίμησε ότι αυτός είναι ένας ακόμα τομέας όπου θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας με τον Γάλλο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης έθεσε με αφορμή την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών μέτρων, το ζήτημα της ακτοπλοΐας, τονίζοντας την κομβική σημασία που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος για τη διατήρηση της εδαφικής συνοχής της χώρας και τον τουρισμό.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, «μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες, κοινές επιδιώξεις για την ειρήνη και την ασφάλεια, την στόχευση για πρόοδο και ευημερία. Καταλήγοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο υπουργό για την πολύ χρήσιμη συζήτησή μας και φυσικά για την παρουσία του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – μία επίσκεψη που θα εμβαθύνει και θα διευρύνει περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Olivier Dussopt: Να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με την «απανθρακοποίηση» του εμπορικού στόλου

Υπουργείο Ναυτιλίας: Στο τραπέζι η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας
Ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, Olivier Dussopt.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, Olivier Dussopt, σημείωσε την ανάγκη θέσπισης κανόνων σχετικά με την απανθρακοποίηση του εμπορικού στόλου και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, χωρίς να χαθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού και ευρωπαϊκού στόλου.

Ο κ. Dussopt πρόσθεσε ότι θα χρειαστούμε επενδύσεις, και το Ταμείο Ανάκαμψης να επιτρέψει την βελτίωση των λιμενικών υποδομών που θα πρέπει να προσαρμοστούν και εκείνες στην τεχνολογία που θα φέρουν τα πλοία.

abb_img