5+1 τρόποι να αυξήσετε την αυτονομία του EV σας τον χειμώνα

Ο κρύος καιρός επηρεάζει, επίσης, τη φόρτιση, ενώ η μπαταρία του αυτοκινήτου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασίας.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον χειμώνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αυτονομία τους, καθώς σε χαμηλές θερμοκρασίες οι μπαταρίες τους δεν λειτουργούν ιδανικά και μέρος του ενεργειακού τους περιεχόμενου αναλώνεται για τη θέρμανση του εσωτερικού.

Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε έξι χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρον η μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον χειμώνα

Η αυτονομία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την απόδοση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ο οποίος μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από το κρύο.

Είναι πιο δύσκολο για τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου να λειτουργούν στο κρύο και το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ο κρύος καιρός επηρεάζει, επίσης, τη φόρτιση, ενώ η μπαταρία του αυτοκινήτου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασίας.

Εάν έχει πολύ κρύο έξω, είναι καλύτερο να ζεσταθεί πρώτα η μπαταρία προτού φορτιστεί. Αυτό σημαίνει ότι η φόρτιση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

1. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σε ένα γκαράζ αν είναι δυνατόν

Δεν έχουν όλοι γκαράζ, αλλά αν έχετε τοποθετήστε εκεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητό σας.

Το να κρατάτε το όχημά σας μέσα σε έναν κλειστό χώρο τον χειμώνα μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απόδοση της μπαταρίας του. Η ζεστασιά του γκαράζ θα βοηθήσει το αυτοκίνητό σας να διατηρήσει τη φόρτιση της μπαταρίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να φορτίσει πιο γρήγορα.

Επίσης, εάν είστε έξω και χρειάζεται να παρκάρετε, εάν υπάρχει επιλογή μεταξύ στάθμευσης σε εξωτερικούς χώρους ή σε γκαράζ, είναι προτιμότερο να επιλέγετε το τελευταίο.

2. Ενεργοποιήστε τη θέρμανση του αυτοκινήτου σας πριν φύγετε από το σπίτι

Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν εφαρμογές που επιτρέπουν να ζεσταίνετε το αυτοκίνητό πριν ξεκινήσετε την οδήγηση.

Εάν ενεργοποιήσετε τη θέρμανση του αυτοκινήτου σας πριν φύγετε από το σπίτι, θα ζεσταθεί η καμπίνα στην επιθυμητή θερμοκρασία και θα ζεσταθεί, επίσης, η μπαταρία για να βελτιώσει την απόδοση.

winter

3. Μην αφήνετε τη φόρτιση της μπαταρίας να φτάσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο

Όταν κάνει πολύ κρύο, το σύστημα διαχείρισης μπαταριών του αυτοκινήτου διατηρεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό της χωρητικότητας της μπαταρίας -περίπου 15-20%- προκειμένου να ζεσταθεί η μπαταρία.

Έτσι, εάν συνήθως κρατάτε τη μπαταρία σας φορτισμένη πάνω από το 15-20% και ιδανικά τουλάχιστον στο 50%, τότε θα έχετε ένα καλό περιθώριο για να διατηρήσετε την απόδοση του αυτοκινήτου σας στο καλύτερο δυνατό σημείο.

4. Περιορίσετε τη θέρμανση μόνο στη θέση του οδηγού ή των επιβατών

Δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, υπάρχει όμως η θέρμανση στην καμπίνα των επιβατών.

Ωστόσο, η μεγάλη χρήση της θέρμανσης όταν κάνει κρύο μπορεί να αδειάσει την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και να μειώσει το εύρος της.

Διαβάστε επίσης: 5+1 τρόποι για εξοικονόμηση χρημάτων από την οικιακή φόρτιση

Δοκιμάστε να περιορίσετε τη θέρμανση μόνο στη θέση του οδηγού ή των επιβατών. Έτσι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση του αυτοκινήτου.

winter

5. Φουσκώστε τα ελαστικά σας

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, ο αέρας στα ελαστικά σας συστέλλεται και η πίεση πέφτει. Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών για να μεγιστοποιήσετε την αυτονομία. Επίσης, εάν ζείτε κάπου που έχει πολύ χιόνι, πιθανότατα θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε χειμερινά ελαστικά.

6. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Eco-Mode

Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν μια «οικολογική λειτουργία», με την βοήθεια της οποίας μπορείτε να αυξήσετε τα χιλιόμετρα και να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας έτσι την ενέργεια που παρέχεται τόσο στον κινητήρα, όσο και στη θέρμανση της καμπίνας.

Διαβάστε επίσης: Πως μια επιχείρηση μπορεί να αποκομίσει κέρδος εγκαθιστώντας σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Επίσης, μπορείτε να επιταχύνετε πιο αργά, δεδομένο που μπορεί επίσης να κάνει την οδήγηση σας ασφαλέστερη σε παγωμένες ή και χιονισμένες περιοχές.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!