Η Χάλκη είναι το πρώτο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR-eco islands, η οποία αποσκοπεί στη μετατροπή της σε πρότυπο νησί.
Η εκδήλωση ένταξης της Χάλκης στην εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands, πραγματοποιείται την Παρασκευή στο νησί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γενικής γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave και άλλων προσκεκλημένων.
Τα έργα που θα μετατρέψουν τη Χάλκη σε πρότυπο νησί
Τα έργα που εξασφαλίζουν την μετάβαση του νησιού στο νέο πρότυπο περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MW, το οποίο θα παράγει «πράσινη» ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού, μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού.
Μέρος του έργου αποτελεί, επίσης, η δωρεά έξι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του Δήμου, με την παράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.
⇒ Η Citroën οδηγεί το ηλεκτροκίνητο μέλλον στη Χάλκη
Ταυτόχρονα, θα αναβαθμιστεί ο δημόσιος φωτισμός με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης.
Επιπλέον, θα αναπτυχθούν καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων.
Στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο Χάλκης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.
Η παραγωγή ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα θα μειώσει δραστικά ή ακόμα και θα μηδενίσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών της Χάλκης.
Η ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Δήμου και των κατοίκων εκτιμάται σε 180.000-250.000 ευρώ, ενώ η μετατροπή της Χάλκης σε «πράσινο» νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Η πρωτοβουλία GR-eco islands
H εθνική πρωτοβουλία GR-eco Islands στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GR-Eco Island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση Α.Π.Ε., η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής.
⇒ COP26: Οι έξι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, με απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.
Ο συμβολισμός της Χάλκης
Σε πρώτη φάση, προτεραιότητα ένταξης στην πρωτοβουλία GR-eco islands, δίνεται στα μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα και απομακρυσμένα νησιά, βάσει του πλάνου ηλεκτρικής διασύνδεσής τους στο ηπειρωτικό σύστημα, των ενεργειακών τους αναγκών, την τουριστική κίνηση σε αυτά και την προσβασιμότητά τους.
Βασικό κριτήριο, επίσης, θα αποτελέσει και η δέσμευση από πλευράς κάθε νησιού να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, αναλόγως του τι είναι εφικτό και τεχνικοοικονομικά βέλτιστο ανά περίπτωση.
Όπως τονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.
Η Χάλκη τελεί, επίσης, υπό την προστασία της UNESCO ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας.
⇒ Υπεγράφη η συμφωνία που θα μετατρέψει τη Χάλκη σε «πράσινο» και «έξυπνο» νησί
Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιήθηκε σε εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούλιο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη-Citroen, την AKUOENERGY GREECE, την OMEXOM-Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive, εταιρείες που ανέλαβαν το κόστος για την υλοποίηση των έργων.
Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, θα εκτελείται από ένα ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος.