Παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Climate change: An existential Crisis» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε εκ νέου την θέση του σύμφωνα με την οποία απαιτείται αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και σημείωσε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια».
Τόνισε ότι η εξεύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.
Για περισσότερα κονδύλια έκανε λόγο ο Κυριακός Μητσοτάκης
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στο πεδίο της «πράσινης» μετάβασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028.
Έδωσε, μάλιστα έμφαση στην πρόσφατη κατάθεση του κλιματικού νόμου. Ειδικότερα ως μηχανισμού επιτήρησης των χρονοδιαγραμμάτων. Όπως επίσης και διασφάλισης τήρησης των ενδιάμεσων στόχων. Όπως είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2040.
Αλεξάνδρα Σδούκου: Η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορόσημο την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, επεσήμανε τα 32 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα πάει στην «πράσινη» μετάβαση. Τέλος, συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε:
«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Εάν δεν δαπανήσουμε κονδύλια για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διακινδυνεύουμε να «χάσουμε» τις κοινωνίες μας, καθώς η «πράσινη» μετάβαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους».
Κώστας Σκρέκας: Οφείλουμε να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση
Επέμεινε, δε πως οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης θα πρέπει να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στους περισσότερους πολίτες. Επιπλέον, να έχουν «χειροπιαστά αποτελέσματα», όπως είπε, χαρακτηριστικά. Συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των κοινωνιών μας.