Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικές από τον Οκτώβριο!

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες καθίστανται υποχρεωτικές με υπουργική απόφαση από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Ακούστε το άρθρο

Ο αρμόδιος Υφυπουργός για τις μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπέγραψε τη σχετική απόφαση για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των αυτοκινήτων με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η υποχρέωση των οδηγών, μάλιστα, υπάρχει τους μήνες μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου κάθε έτους, όταν το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες. Οι οδηγοί, βέβαια, έχουν και την επιλογή χρήσης οποιουδήποτε άλλου παρεμφερούς μέσου, όπως είναι οι χιονοκουβέρτες, χωρίς την επιβολή πρόστιμου.

Μαύρο κουτί: Υποχρεωτικό από το καλοκαίρι

Αντιολισθητικές αλυσίδες για όλους

Τα αυτοκίνητα, λοιπόν, όλων των κατηγοριών θα φέρουν υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα, αν οι οδηγοί δεν έχουν τοποθετήσει στα οχήματα χειμερινά ελαστικά. Τα χειμερινά ελαστικά (M+S), μάλιστα, μπορεί κάποιος να τα ξεχωρίσει από το «αλπικό» σύμβολο, το οποίο φέρουν.

Επιπλέον, το μέτρο υποχρεωτικού εφοδιασμού με τα αντιολισθητικά μέσα των αυτοκινήτων αφορά εθνικό η περιφερειακό επίπεδο της χώρας μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Επιπλέον, πρόστιμο αξίας 40 ευρώ θα επιβαρύνει τους οδηγούς, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση τους.

Η εφαρμογή που καταγράφει την παράνομη στάθμευση!

Σύμφωνα με την απόφαση οι οδηγοί οφείλουν να:

  • Εφοδιάσουν το όχημα τους με τα κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, όταν κυκλοφορούν σε συνθήκες χιονόπτωσης η παγετού.
  • Έχουν γνώση του τρόπου τοποθέτησης και λειτουργίας των προαναφερθέντων μέσων, ώστε να εξασφαλίσουν την ορθή χρήση τους.
  • Προσαρμόζουν την οδήγηση ανάλογα με τις προδιαγραφές του οχήματος τους και των αντιολισθητικών μέσων για οδήγηση σε κακές καιρικές συνθήκες.

Νέα ύλη για υποψήφιους οδηγούς

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ύλη των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων. Οι υποψήφιοι, μάλιστα, θα τυγχάνουν δειγματοληπτικής εξέτασης.

Φάκελος φόρτιση ηλεκτρικού: Όλα τα apps για να φορτίσεις!

Ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Η μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων. Ακόμη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάλλουν διαφορετική νοοτροπία.

Για αυτό, δηλαδή, ενσωματώσαμε στην εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών την εκμάθηση τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων. Ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες συμβάλλει στη διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οδηγών και επιβατών σε χιονισμένα ή παγωμένα οδικά δίκτυα».

abb_img