Η εφαρμογή που καταγράφει την παράνομη στάθμευση!

Φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δημιούργησαν μία εφαρμογή καταγραφής της παράνομης στάθμευσης στην πόλη.

Η εφαρμογή «Η θέση που σου αξίζει» αποτελεί μια πλατφόρμα καταγραφής παράνομα σταθμευμένων οχημάτων στις πόλεις της Ελλάδας. Ουσιαστικά, είναι μια διπλωματική εργασία φοιτητών στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ.

Ποια είναι «Η θέση που σου αξίζει»

Η εφαρμογή ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής της παράνομης στάθμευσης στοχεύει στην καταγραφή και τη συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με την παραβατικότητα των αστικών κέντρων της χώρας.

Ακόμη, μελέτα τις επιπτώσεις των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων στην αστική καθημερινή ζωή. Επιπρόσθετα, η μέθοδος, με την οποία λειτουργεί η πλατφόρμα είναι η χρήση πληθοπορισμού (crowdsourcing).

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά διπλώματα!

Στόχος, λοιπόν, της εφαρμογής είναι η ανάδειξη των σημείων της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων και των όποιων προβλημάτων προκύπτουν από αυτά. Η παράνομη στάθμευση επηρεάζει τόσο την αστική συγκοινωνία όσο και την κυκλοφορία και την ασφάλεια των πεζών. Πλέον η παράνομη στάθμευση προκαλεί προβλήματα και στην κυκλοφορία των ήπιων μέσων μετακίνησης.

Μαύρο κουτί: Υποχρεωτικό από το καλοκαίρι

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Ο χρήστης της εφαρμογής μαρκάρει το σημείο της παράνομης στάθμευσης και δηλώνει τον τύπο της παράβασης. Οι επιλογές των χρηστών είναι στάθμευση σε:

  • Πεζοδρόμιο
  • Θέση/ράμπα ΑΜΕΑ
  • Ποδηλατόδρομο
  • Στροφή/διασταύρωση
  • Περιοχή που απαγορεύεται με σήμανση
  • Διπλοπαρκάρισμα

Ο εκάστοτε χρήστης της πλατφόρμας, αν εντοπίσει κάποιο άλλο είδος παράβασης, μπορεί να επιλέξει την επιλογή «Άλλη παράβαση στάθμευσης».

Αλκοολόμετρο: Υποχρεωτικό σε κάθε αυτοκίνητο της Ε.Ε. από το 2024

Τέλος, την εφαρμογή δημιούργησαν φοιτητές για ερευνητικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν στοχεύει στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ούτε στην κοινωνική καταδίκη των οδηγών.

abb_img
spot_img