Ελλάδα: Προτελευταία στους φορτιστές!

Η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στους φορτιστές μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα φορτιστή ανά 250 χιλιόμετρα.

Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός η έλλειψη των σημείων φόρτισης κατά μήκος των οδικών δικτύων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, εκτός από τον περιορισμένο αριθμό των φορτιστών παρατηρούμε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προσφέρει χαμηλή ταχύτητα φόρτισης.

Παράλληλα, και η Ελλάδα παρουσιάζει αρνητική επίδοση σχετικά με τους φορτιστές και την ανάπτυξη τους. Διαθέτει, δηλαδή, ένα φορτιστή για ηλεκτρικά οχήματα ανά 250 χιλιόμετρα. Τα στοιχεία σχετικά με την πυκνότητα των σημείων φόρτισης στην ΕΕ δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Σταθμοί φόρτισης ανά 60 χιλιόμετρα στην ΕΕ!

Τα πρώτα στοιχεία της ACEA

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA 6 χώρες της ΕΕ δεν διαθέτουν ούτε ένα σημείο φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου. Ακόμη, 17 χώρες έχουν λιγότερους από 5 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου. Μόνο 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν περισσότερους από 10 φορτιστές για την ίδια απόσταση.

Επιπλέον, η Ευρώπη αντιμετωπίζει και το ζήτημα της ταχύτητας φόρτισης, καθώς οι γρήγοροι φορτιστές αποτελούν τη μειοψηφία. Μόνο 1 στα 7 σημεία φόρτισης περιλαμβάνει ταχυφορτιστές. Άρα, τα υπόλοιπα σημεία φόρτισης διαθέτουν φορτιστές με χωρητικότητα 22 kW ή χαμηλότερη.

Νέοι φορτιστές από τη Eunice στη Νάξο

Η Ελλάδα μένει μετεξεταστέα στους φορτιστές

Οι φορτιστές και η ανάπτυξη τους για την Ελλάδα αποτελούν πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διαθέτει ένα φορτιστή ανά 250 χιλιόμετρα και κατέχει την προτελευταία θέση. Από την άλλη, στην τελευταία θέση είναι η Λιθουανία με 1 φορτιστή ανά 500 χιλιόμετρα. Εξίσου χαμηλά ποσοστά παρουσιάζουν η Κύπρος, η Εσθονία και η Πολωνία.

Την πρώτη θέση κατέχει η Ολλανδία με 1 φορτιστή για κάθε 1,5 χιλιόμετρο δρόμου. Στη Γερμανία υπάρχει 1 φορτιστής ανά 4 χιλιόμετρα, ενώ στη Σουηδία ανά 8 χιλιόμετρα. Τέλος, η Γαλλία διαθέτει 1 σημείο φόρτισης ανά 30 χιλιόμετρα.

Ελλάδα: 25.000 φορτιστές έως το 2030!

Ο γενικός διευθυντής της ACEA, Sigrid de Vries, δήλωσε:

«Η φόρτιση αυτών των αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι τόσο εύκολη, όσο ο ανεφοδιασμός σήμερα. Έτσι, θα στρέψουμε τους Ευρωπαίους στην ηλεκτροκίνηση. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν για πολλά χιλιόμετρα χωρίς να βρουν φορτιστή. Ούτε θα πρέπει να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για τη φόρτιση  του οχήματος τους».

abb_img