IEA: Αύξηση των εκπομπών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα το 2023

Η ελαφριά αισιοδοξία που φέρνουν τα στοιχεία του IEA και η ανάγκη για μεγαλύτερες δεσμεύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο εφαρμογής.

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα σημείωσαν ελαφριά αύξηση το 2023 σε σχέση με το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών μεθανίου είχε ως προέλευση τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν πως οι δέκα χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου, ήταν υπεύθυνες για τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο παράγοντα εκπομπών μεθανίου από εργασίες σχετικές με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό δείχνει λογικό, δεδομένου πως οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα αποτέλεσε μακράν τον μεγαλύτερο παράγοντα εκπομπών μεθανίου που έχουν ως προέλευση τη βιομηχανία άνθρακα.

Πράσινο υδρογόνο: Το Μαρόκο προσφέρει έδαφος για επενδυτικά έργα – Cars Electric

Οι λόγοι αισιοδοξίας που φέρνει η ανάλυση του IEA 

Ωστόσο, η ανάλυση του IEA φανερώνει και κάποια στοιχεία που προκαλούν μια ελαφριά αισιοδοξία για τις εκπομπές μεθανίου. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως αν εφαρμοστούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις ως προς το μεθάνιο, θα μπορούσε να υπάρξει μείωση του μεγαλύτερου μέρους των εκπομπών μεθανίου που είναι απαραίτητο να μειωθεί έως το 2030 για να συμβαδίσει η διεθνής κοινότητα με τους κλιματικούς της στόχους.

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Άνοδος στα 71,89 ευρώ η τιμή της MWh – Cars Electric

Η ανάγκη για μεγαλύτερες δεσμεύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο εφαρμογής

Βεβαίως, στην παραπάνω παράγραφο υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι πως υπάρχει ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερες δεσμεύσεις ώστε να υπάρξει η μείωση εκπομπών που θέλουμε τελικά έως το 2030. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει τελείως ξεκάθαρο σχέδιο για την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων. Επίσης, σύμφωνα με τον IEA, η «αιχμαλώτιση» των διαρροών μεθανίου που παρουσιάζουν κάποιες εργασίες δεν είναι τόσο ακριβή. Αντιθέτως, σε αρκετές περιπτώσεις ίσως θα ήταν και η ενδεδειγμένη λύση οικονομικά. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν πως έως το 2030 θα πρέπει να υπάρξει μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 75%. Αυτή η μείωση θα επέφερε κόστος 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το 5% του εισοδήματος που παρήγαγε η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μέσα στο 2023.

MYTILINEOS: Ενίσχυση του δικτύου της Λιβύης με επιπλέον 171 MW – Cars Electric

Τα χαρακτηριστικά του μεθανίου σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα

Το μεθάνιο αποτελεί ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, παραμένει στην ατμόσφαιρα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Παρά ταύτα, η ισχύς του έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών. Επομένως, τα μέτρα για τη μείωση των διαρροών μεθανίου στην ατμόσφαιρα θα βοηθήσουν πολύ ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

abb_img