IEA: Δημοσίευση του World Energy Outlook 2023

Άνοδο σε ΑΠΕ και πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και ανάγκη για μεγαλύτερη διακρατική συνεργασία δείχνει το World Energy Outlook 2023.

Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις ημέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο World Energy Outlook για το 2023.  Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ετήσια και αποτελεί μία πολύ έγκυρη πηγή πληροφοριών για την κατάσταση στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.

Σύμφωνα με το φετινό World Energy Outlook, οι πιο σημαντικές πιέσεις από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, οι ενεργειακές αγορές και οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι ακόμη τεταμένες. Επομένως, το ρίσκο για παράταση της κρίσης υπάρχει ακόμα.

Οι προκλήσεις που υπάρχουν

Οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος δανεισμού, το χρέος των κρατών, καθώς και η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας είναι μερικές από τις προκλήσεις που υπάρχουν. Παράλληλα, ο ενεργειακός τομέας είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη ρύπανση του αέρα.

IRENA: η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΑΠΕ – Cars Electric

Άνοδος σε ΑΠΕ και πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις υπάρχουν κάποια στοιχεία που προσφέρουν αισιοδοξία. Υπάρχει αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και άνοδος των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της IEA, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν ανέβει κατά 40% από το 2020. Οι λόγοι για την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ ποικίλλουν. Οι πιο σημαντικοί είναι η ανάγκη για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και η ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, η οικονομική τους ανταγωνιστικότητα είναι ένας ακόμη παράγοντας.

Για να γίνει πραγματικότητα ο δύσκολος στόχος του περιορισμού της θερμοκρασίας στον 1.5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι απαραίτητο να υπάρξουν μεγαλύτερες προσπάθειες από τα κράτη. Ωστόσο, έως το 2030 η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα έχει πιάσει το ανώτερο σημείο της. Αυτό σημαίνει πως μετά από αυτό το σημείο θα αρχίσει σταδιακά να φθίνει.

ΕΕ: η απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας και η επίδραση στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών – Cars Electric

Ο ρόλος της Κίνας και των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών

Η Κίνα είναι μάλλον το κράτος που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στις παγκόσμιες τάσεις του ενεργειακού τομέα. Επομένως, θα παίξει μεγάλο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα με τη στάση της. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φωτοβολταϊκών παγκοσμίως. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, είναι πιθανό να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση αξιοποίησης μεταξύ των ΑΠΕ έως το 2030.

Σύμφωνα με την έκθεση, είναι αναγκαία η αύξηση χρήσης ΑΠΕ και από αναπτυσσόμενες χώρες πέραν της Κίνας. Για να πετύχουν αυτές οι χώρες τους κλιματικούς τους στόχους, είναι απαραίτητη η ηλεκτροδότηση της οικονομίας τους. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρξουν βελτιώσεις στο κομμάτι της ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεχίσουν να έχουν αύξηση της ενέργειας που καταναλώνουν στο μέλλον. Επομένως, τα παραπάνω στοιχεία θα είναι κρίσιμα.

IEA: Ελαφριά βελτίωση της πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια το 2023 – Cars Electric

Αναγκαία η διακρατική συνεργασία σύμφωνα με το World Energy Outlook 2023

Το World Energy Outlook 2023 δείχνει πως τα LNG projects θα έχουν αύξηση στο άμεσο μέλλον. Επίσης, προάγει τη διαφοροποίηση των πηγών και την καινοτομία ως τις καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπισης της εξάρτησης από συγκεκριμένες χώρες σε ΑΠΕ και κρίσιμα μέταλλα. Ταυτόχρονα, εκφράζει την πεποίθηση πως είναι κομβική η ύπαρξη μεγαλύτερης διακρατικής συνεργασίας. Τέλος, αναγκαίες είναι και πιο φιλόδοξες πολιτικές για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA, σε δηλώσεις του επισήμανε πως: «Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν θα σταματήσει. Δεν υπάρχει ερώτηση αν, παρά μόνο πόσο σύντομα. Και όσο συντομότερα, τόσο το καλύτερο για όλους μας».

abb_img