Αυστραλία: Όχι στη μείωση των εκπομπών μεθανίου ως το 2030

Η Αυστραλία δεν θα επιδιώξει την μείωση του μεθανίου καθώς η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι πιο σημαντική.

Η Αυστραλία δεν σκοπεύει να ενστερνιστεί τη δέσμευση, για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% ως το 2030. Κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της στη γεωργία, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Αυτά δήλωσε εκπρόσωπος του Αυστραλού υπουργού Ενέργειας, Άνγκους Τέιλορ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν αυτήν την πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ταχεία ανάληψη δράσης πριν την έναρξη της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη.

Την απόφαση της Αυστραλίας αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα «The Australian».

Κλίνει προς το «Ναι» η Νέα Ζηλανδία σε αντίθεση με την Αυστραλία

Απεναντίας, η Νέα Ζηλανδία, είναι πιθανό να προσυπογράψει τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% ως το 2030. Και αυτό διότι κάνει μεγάλες εκπομπές αερίου, λόγω της κτηνοτροφίας της.

Το «εξετάζει ενεργά» και «θα λάβει απόφαση σύντομα», είπε εκπρόσωπος του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής, του Τζέιμς Σο.

Οι εκπομπές μεθανίου είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής

Οι εκπομπές μεθανίου – από το φυσικό αέριο, από τα ανοικτά ανθρακωρυχεία, από βοοειδή και πρόβατα – θεωρείται πως είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής, πίσω από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Το μεθάνιο παγιδεύει περισσότερη θερμότητα από ό,τι το CO2, ωστόσο, διαλύεται ταχύτερα στην ατμόσφαιρα.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, αποφάσισε να μην υπογράψει τη δέσμευση για τις εκπομπές αερίου. Εξασφαλίζοντας έτσι τη συναίνεση ως προς τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, ο Μπάρναμπι Τζόις, δήλωσε πως η εξαίρεση της χώρας από τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ήταν απαραίτητη. Αυτό θα σήμαινε καταστροφή για τους τομείς της κτηνοτροφίας, των γαλακτομικών, της εξόρυξης άνθρακα.

Ο Τζόις υποστήριξε:

«Ο μόνος τρόπος να μειώσεις κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 είναι να αρπάξεις ένα τουφέκι και να αρχίσεις να πυροβολείς τις αγελάδες σου».

Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ για την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής

Editorial