Αυτά είναι τα 11 πιο όμορφα ηλιακά πάρκα στον κόσμο

Τα ηλιακά πάνελ που εκτείνονται σε εκατομμύρια στρέμματα φυσικών περιβαλλόντων περιέχουν αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές δυνατότητες που είναι στα «σπάργανα».

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, απέχουμε πολύ ακόμη από το να συλλέξουμε έστω και ένα κλάσμα του πραγματικού ενεργειακού δυναμικού του ήλιου.

Στην πραγματικότητα, η ενέργεια που παρέχεται από τον ήλιο προς τη Γη, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είναι 10.000 φορές περισσότερη από τη συνολική ανάγκη του πλανήτη για ενέργεια!

Τα ηλιακά πάρκα υψηλών δυνατοτήτων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος χρήσης αυτής της ενέργειας και είναι υπεύθυνα για μερικά από τα πιο φιλόδοξα έργα της καθαρής ενέργειας.

Τα ηλιακά πάνελ που εκτείνονται σε εκατομμύρια στρέμματα φυσικών περιβαλλόντων περιέχουν αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές δυνατότητες που είναι στα «σπάργανα». Οι έρημοι, τα βουνά και τα ποτάμια αποτελούν πλέον πόρους για να επιτευχθεί αυτό, αντί για εμπόδια.

Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος φιλοξενεί τώρα μερικά εκπληκτικά ηλιακά αγροκτήματα που παράγουν δισεκατομμύρια τόνους ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.

Παρακάτω, διαβάστε μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα από όλο τον κόσμο.

11. Germasolar Farm – Σεβίλλη, Ισπανία

Το εργοστάσιο Germasolar Thermasolar της Rural Seville επικεντρώνεται γύρω από έναν δέκτη πύργου, όπου σπείρες ομόκεντρων δακτυλίων αξιοποιούν πρωτοποριακές τεχνολογίες που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Η τεράστια έκταση της κυκλικής διάταξης αυτού του ηλιακού αγροκτήματος σχεδόν μιμείται μια οπτική ψευδαίσθηση από ψηλά.

Το ηλιακό πάρκο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 15 ώρες χωρίς ηλιακό φως και μπορεί να προσαρμόσει αυτόματα την ικανότητά του για βέλτιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

10. Hλιακό πάρκο Mohammed bin Rashid Al Maktoum – Ντουμπάι, ΗΑΕ

Ένας κόμβος καινοτομίας, η ολοκληρωμένη δομή του στεγάζει επίσης ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και ένα εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φάρμα θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά περίπου 6,5 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο.

9. Crescent Dunes Project – Νεβάδα, ΗΠΑ

Η επένδυση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων της Crescent Dunes εκτείνεται σε αμέτρητα στρέμματα της ερήμου Νεβάδα.

Ένα τεράστιο ποσό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων επενδύθηκε στην Crescent Dunes από εταιρείες όπως η Citigroup και το Ίδρυμα Ομπάμα. Η εντυπωσιακή σχεδίαση της ερήμου έγινε πραγματικότητα ως η πρώτη συμπυκνωμένη ηλιακή μονάδα στον κόσμο, η οποία αποθηκεύει ενέργεια μέσω λιωμένου αλατιού.

Δυστυχώς, δεν ήταν σε θέση να παράγει ενέργεια από το 2019 λόγω ορισμένων τεχνικών δυσκολιών που προέκυψαν από το σχεδόν ακατανόητο μέγεθός του.

Το Crescent Dunes παραμένει άθικτο και υπάρχουν ελπίδες ότι μια μέρα η σωστή επένδυση θα το επαναφέρει στις πρωτοποριακές δυνατότητές του.

Το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα προέρχεται από τον άνεμο και τον ήλιο

8. O’ Mega 1 – Piolenc, Γαλλία

Η Γαλλία φιλοξενεί το πρώτο πλωτό ηλιακό αγρόκτημα της Ευρώπης. Τα νερά της Προβηγκίας ήταν το τέλειο σημείο για να ξεκινήσει το πρώτο πλωτό ηλιακό πάρκο στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην τεχνητή λίμνη ενός πρώην λατομείου. Αυτό το έργο αποτελείται από συσκευές που μοιάζουν με σχεδία που αντισταθμίζουν χιλιάδες τόνους εκπομπών άνθρακα στην περιοχή κάθε χρόνο.

7. Sungrow Huainan Solar Farm, Κίνα

Αυτό το ηλιακό αγρόκτημα επιπλέει σε μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στη θέση ενός πρώην ανθρακωρυχείου. Από εναέρια άποψη, η θάλασσα από μπλε πάνελ της φάρμας θα μπορούσε κυριολεκτικά να θεωρηθεί λανθασμένα με πραγματικό νερό. Αποτελείται από 166.000 πάνελ και παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 15.000 σπίτια.

Υπάρχουν πολλά ελάχιστα γνωστά οφέλη από την κατασκευή ηλιακών πάρκων σε νερό – τα πάνελ παραμένουν καθαρότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης σκόνης και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενισχύουν τη συνολική απόδοση ισχύος.

6. Parc del Fòrum – Βαρκελώνη, Ισπανία

Αυτή η «ηλιακή πέργκολα» τροφοδοτεί το Parc del Fòrum, ένα από τα πολλά δημόσια πάρκα της Βαρκελώνης που εκτείνονται σε 5,7 εκτάρια, το οποίο φιλοξενεί κυρίως το παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ Primavera Sound.

Βρίσκεται στο τέλος μιας παραθαλάσσιας πεζοδρόμησης, προσελκύοντας την προσοχή των τουριστών για την επιρροή επιστημονικής φαντασίας υπερυψωμένη δομή του που φαίνεται να επιπλέει από απόσταση.

5. Η «Καρδιά» της Νέας Καληδονίας, Νέα Καληδονία

Η γερμανική εταιρεία βιωσιμότητας Conergy ανακοίνωσε αυτό το ηλιακό πάρκο σε σχήμα καρδιάς για να ενθαρρύνει τους κατοίκους του νησιού να «αρχίσουν να αγαπούν την ηλιακή ενέργεια».

Είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με το Heart of Voh, ένα ξέφωτο που φημίζεται για το φυσικό του τοπίο σε σχήμα καρδιάς μέσα σε μια θάλασσα από μαγγρόβια δέντρα που έχει κοσμήσει τα εξώφυλλα της λογοτεχνίας της UNESCO.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα τροφοδοτήσει 750 από τα σπίτια του νησιού.

4. Walt Disney World – Φλόριντα, ΗΠΑ

Η Disney ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που υπογράμμισαν τη σημασία της ηλιακής ενέργειας. Το 1982 εγκατέστησαν ηλιακή επένδυση στην οροφή του κτιρίου Universe of Energy του θέρετρου και έκτοτε δεν έχουν κοιτάξει πίσω.

Αυτό το ηλιακό αγρόκτημα σε σχήμα Μίκυ Μάους χτίστηκε το 2016 στην έκταση της Disney World. Η εμβληματική εικόνα βρίσκεται κοντά στο θεματικό πάρκο EPCOT του θέρετρου, που αποτελείται από 50.000 πάνελ.

Πόσοι ηλιακοί συλλέκτες χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον πλανήτη;

3. Project Burning Man – Νεβάδα, ΗΠΑ

Μια πρωτοποριακή σειρά «ηλιακών βουνών» είναι ένα από τα 10 έργα που έχουν επιλεγεί για το αγρόκτημα 1.600 εκταρίων του Burning Man στη μέση της ερήμου της Νεβάδα.

Με βάση το ομώνυμο φεστιβάλ, αυτό το σύστημα θα παράγει περίπου 300.000 kWh ετησίως σε καθαρή ενέργεια. θα αποτελούνταν από τέσσερις μονάδες, κατασκευασμένες από ανακυκλωμένη ξυλεία και επικαλυμμένες με ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ.

2. Les Mees Alpes-de-Haute-Provence, Γαλλία

Μέχρι πρόσφατα, αυτό το ηλιακό πάρκο ήταν το μεγαλύτερο στη Γαλλία. Τα πάνελ του είναι διαμορφωμένα τέλεια στο τοπίο της ορεινής νότιας περιοχής Alpes-de-Haute-Provence που φτάνουν πάνω από 610 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάστηκε με σκοπό να έχει όσο λιγότερη περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή – τα πάνελ του τοποθετήθηκαν χωρίς τσιμεντένια θεμέλια, έτσι ώστε τα στρέμματα με γρασίδι λόφους να παραμένουν ανέπαφα.

1. Ηλιακό αγρόκτημα της Nanping – Επαρχία Φουτζιάν, Κίνα

Το Nanping City Solar Farm είναι ένα άλλο παράδειγμα ενός φιλόδοξου σχεδίου που τιμά το φυσικό έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκε. Μεγάλο μέρος της τεράστιας επέκτασης της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια αυτή τη δεκαετία ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό αυτού του θαύματος, της Xinyi Solar.

Στο σωστό ηλιακό φως, η διάταξη αυτών των πάνελ δημιουργεί μια απεικόνιση των βουνών Fujin με γεωμετρική εμφάνιση.

Πηγή: euronews.com

NEWSLETTERΟι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!